poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekane brokuły

Zapiekane Brokuły

Składniki:

Brokuły 2 sztuki

szklanka śmietanki 30 %

łyżka mąki ziemniaczanej

ulubione zioła

sól, pieprz

filiżanka startego sera

sposób wykonania:

1) Brokuły opłukać, w garnku zagotować wodę, włożyć brokuły do wrzątku, i podgotować ok 6-8 minut. Odcedzić.

2) Brokuły przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

3)Za pomocą miksera wymieszać śmietankę z mąką, i przyprawami ( powinna się spienić i zgęstnieć-ale nie ubić!)

4)Brokuły zalać śmietanką, na wierzch posypać ser.

Piec 20 minut w 180st.C

zap brok

 

10:17, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 marca 2013

Słońce które od kilku dni zagląda do okien zainspirowało mnie do wiosenno-świątecznego pichcenia. Tak więc moje muffinki są w tym klimacie:) Bardzo puszyste, lekko wilgotne, takie "zapychajki" do kawy lub owocowej herbatki. Bym powiedziała takie niby nic, a coś:)

Różowe muffinki z musem jabłkowym

Skłądniki:

1,5 szklanki maki wrocławskiej

0,5 szklanki drobnego cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie kisielu malinowego(proszek)

3 łyżki stołowe wiórków kokosowych

4 łyzki musu jabłkowego

2 średnie jaja

1/4 szklanki wody mineralnej niegazowanej

1/4 szklanki oleju

migdały do posypania wierzchu

 

1) Mąkę, proszek do pieczenia oraz "suchy"kisiel malinowy, wiórki i cukier mieszamy w misce.

2) Do suchych składników dodajemy jajka, wodę, olej i mus jabłkowy. Mieszamy dokładnie drewniana łyżką. Konsystencja nie powinna być zbyt rzadka, ale też nie zwarta.

3)Odstawiamy na 5 minut. w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 st.C

4) ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w foremce. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi.

5) Muffinki pieczemy 20-25 minut z termoobiegiem.

różowe muffinki

13:18, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 04 marca 2013

Szczerze mówiąc wszyscy  domownicy to wielcy fani pizzy, tej domowej, z ulubionymi dodatkami. Zawszę robię za jednym podejściem 3 blachy+ forma od tarty. Mam obiad na dwa dni:)

Mam sprawdzony przepis-ciasto rośnie jak szalone, a pizza jest na średnim cieście- które nie może być cienkie bo nasza pizza jest zawsze obładowana...

Przepis jest już na blogu-ale ponownie wywlekę go na światło dzienne:)

Z podanych składników, wyjdzie blacha pizzy, lub dwie formy od tarty. Jeśli chcemy mieć więcej pizzy, podwajamy ilość składników.

Ciasto-przepis podstawowy

0,6 kg mąki

1/2 kostki drożdży

2 łyżki oleju

szklanka bardzo ciepłej wody

szczypta soli

łyżka cukru

Sposób wykonania:

1) Drożdże pokruszyć, wsypać cukier i rozetrzeć łyżką aż drożdże staną się płynne. Odstawić do wyrośnięcia.

2) Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie i wlać spienione drożdże. dodać olej, i zagniatając dolewać wodę.

3) Wyrobić jednolite ciasto. Tak długo, aż ciasto samo będzie odchodziło od dłoni. ( w razie potrzeby podsypać mąką) Można się przy tym porządnie wyżyć :)

4) ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.

5) Rozciągamy na wysmarowanej olejem blaszce. Nakłuwamy widelcem. Zostawiamy na 5 minut. Smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki.

Pizzę piekę zawsze w 200 st. C ok 25 minut-aby nie wysuszyć ciasta.

 

* Jeśli lubimy możemy podczas zagniatania do ciasta dodać łyżeczkę ziół prowansalskich, lub oregano.

ciasto na pizzę


 

Dodatki do pizzy Hawajskiej

sos pomidorowy

szynka

ananas z puszki (pokrojony w kosteczkę)

mała puszka kukurydzy

2 rodzaje startego sera (w tym może być mozzarella)

pizza hawajska

 

Smacznego:)

 

19:44, kolorowowkuchni , Pizza
Link Dodaj komentarz »

Sos do pizzy podobnie jak ciasto musi być genialny. Lubimy pikantne dania, więc nie żałowaliśmy sobie ostrej papryki w proszku, oczywiście jeśli wolimy łagodniejszą wersję możemy ja pominąć,lub dodać słodką paprykę.

 

Sos do pizzy

Składniki:

Sos do pizzy (na blachę)

2 ząbki czosnku

mała cebula

passata (ja miałam domowej roboty, gęste przetarte pomidory), może być też puszka pokrojonych pomidorów bez skóry

dodatkowo koncentrat pomidorowy

łyżka oleju

przyprawy sól, pieprz, ostra papryka, zioła(oregano)

 

Sposób przygotowania:

Czosnek oraz cebulę obieramy, i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.Dodajemy passatę, lub pomidory z puszki, w tym przypadku dłużej je musimy smażyć, aby odparować nadmiar wody. Dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Jeszcze chwilę podgrzewamy. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryka i ziołami.

Sosem smarujemy ciasto, na które układamy ulubione dodatki.

sos do pizzy

14:50, kolorowowkuchni , sosy
Link Komentarze (2) »
piątek, 15 lutego 2013

Zupa rybna

 

 

Zupa rybna

Składniki na wywar:

* głowy, pozostałości po filetowaniu mieszanych ryb (morskich i słodkowodnych)

* ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe

Pozostałe składniki:

2 tuszki obranego ze skóry dorsza( lub innej ryby)

2 duże marchewki

pietruszka, kawałek selera

średni por (biała część)

3 ząbki czosnku

czerwona cebula

puszka pomidorów bez skóry

łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekana natka pietruszki

Ponadto:

jeden ziemniak na osobę (pokrojony w kosteczkę i ugotowany osobno)

pokrojona na ćwiartki cytryna

 

1) Rybie głowy, oraz pozostałości po filetowaniu wrzuciłam do garnka z zimną wodą, gdy ściągnęłam pianę przed zagotowaniem się wywaru, dodałam przyprawy. Wywar gotowałam na małym ogniu ok 60 minut. Całość dwa razy przecedziłam przez gęste sito.

2) Na rozgrzanym oleju , podsmażyłam pokrojony czosnek, cebulę oraz por. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej, wrzuciłam do rondelka z cebulą i chwilę smażyłam.Na koniec dodałam pomidory z puszki, i dusiłam jeszcze 3-4 minutki. Całość przełożyłam do wywaru rybnego.

3) Zupę gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Jakieś 10 minut przed końcem gotowania do garnka delikatnie włożyłam pokrojoną rybę, i delikatnie gotowałam, zupa powinna "pykać" jak rosołek:)

4) Ziemniaki ugotowałam osobno. Zupę posypałam natka pietruszki. Przy każdej miseczce powinna znajdować się cytrynka, aby każdy mógł sobie nią doprawić zupę do smaku.

Zupa ryb

 

 

 

18:45, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 22 stycznia 2013

fawoki

 

 

 

 

Do tłustego czwartku jeszcze trochę czasu, ja zrobiłam sobie małą rozgrzewkę. Faworki to taki twór który można jeść, jeść i jeść:) Na szczęście z podanych składników wychodzi ich cała gromadka. Przygotowując faworki należy pamiętać aby ciasto miało dosyć elastyczną konsystencję , dzięki czemu łatwiej je będzie można rozwałkować. Im cieńsze faworki tym są smaczniejsze:)

Faworki

600 g mąki pszennej

5-6 łyżek kwaśnej śmietany

6 żółtek

kopiasta łyżka cukru pudru

łyżka rozpuszczonego masła

2 łyżki spirytusu (ew. wódki,lub łyżka octu)

 

tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)

cukier puder do oprószenia gotowych faworków

 

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i śmietanę, wyrabiając ciasto ręką, kolejno dodajemy żółtka oraz spirytus. Ciasto dłuższą chwilę zagniatamy. Powinno być jednolite i niezbyt zwarte, jeśli jest twarde dodajemy łyżkę rozpuszczonego i wystudzonego masła. ( w razie potrzeby dodajemy mąkę). Ja po przygotowaniu ciasta przykrywam miskę folią spożywczą i daje mu odpocząć 15 minut w temp. pokojowej. Jeśli ktoś jest niecierpliwy:) od razu może odrywać kawałki ciasta, rozwałkować je, i powycinać paski, które należy na środku naciąć, przewinąć jeden brzeg przez środek i usmażyć w rozgrzanym tłuszczu. Faworki smażymy kilka sekund z każdej strony.

Gotowe faworki po wyciągnięciu z rondelka najlepiej ułożyć na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

faworki

 

 

16:04, kolorowowkuchni
Link Komentarze (1) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl