czwartek, 23 sierpnia 2012

Jakiś czas temu otrzymałam od znajomej słoiczek z ogórkami w kurkumie, już wcześniej słyszałam o tak przygotowanych ogórkach , ale podejrzewam że gdybym nie miała okazji ich spróbować to pewnie nie skusiłabym się na ich przygotowanie do dzisiaj. Tak więc musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo sałatka jest pyszna!

 

Sałatka z ogórków w kurkumie

 

3 kilogramy średniej wielkości ogórków

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

garść posiekanej natki pietruszki

Zalewa:

1,5 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

2 łyżki soli

1 opakowanie kurkumy

2 łyżki gorczycy

Umyte ogórki obieramy, i kroimy w niezbyt grube plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę, z kolei czosnek w drobną kosteczkę.Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą mieszamy, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowujemy zalewę:

Ocet, cukier i sól zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy kurkumę oraz gorczycę. Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw, i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość na 2 godziny ( w tym czasie ilość płynów się podwoi).

Po wskazanym czasie przekładamy sałatkę do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 5-8 minut.

Z tych proporcji Wyszło mi 8 słoików średniej wielkości

sałatka z ogórków w kurkumie

 

 

 

13:25, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

 

Jest to mój drugi pasztet z cukinii w ciągu tego tygodnia, pierwszy nie zdążył dobrze wystygnąć,jego piękny zapach nie pozwolił nam czekać- bardzo nam smakował:)

Przepis znalazłam całkiem przypadkiem na forum WIZAŻ. Zrobiłam go troszkę "po swojemu", dodałam inne składniki np. zamiast dwóch cebul, dałam jedną i ząbek czosnku, dałam tez startą marchewkę i zioła prowansalskie.

Pasztet jest rewelacyjny, można jeść go ze wszystkim, np z sadzonym jajkiem, z bułką, z keczupem, czy sosem czosnkowym- z czym tylko mamy ochotę.

Pasztet z cukinii (keksówka o wymiarach 25x12 )

5 szklanek startej cukinii (tarka jarzynowa)

5 średnich jaj

2 szklanki bułki tartej

szklanka drobno startego żółtego sera

3/4 szklanki oleju

średnia marchewka (starta na tarce o drobnych oczkach)

ząbek czosnku

średnia cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię dobrze umyłam. Przekroiłam na pół, i za pomocą łyżki usunęłam i wyrzuciłam miąższ. Następnie cukinię pokroiłam na mniejsze kawałki, starłam wraz ze skórką na tarce jarzynowej, lekko posoliłam i odstawiłam na 5minut, po tym czasie lekko ją odcisnęłam.

Czosnek,cebulę oraz natkę drobniutko posiekałam, wszystkie składniki połączyłam, przyprawiłam i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia (dzięki czemu łatwiej wyciągnęłam pasztet.

Masę wkładamy do foremki, wygładzamy łyżką, i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 180st.C

Zanim wyciągniemy pasztet z foremki, musi wystygnąć inaczej się rozpadnie.

Smacznego!

Pasztet z cuk

 

 

 

10:24, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 lipca 2012

Zupy lubię, jednak zupa krem nie budzi we mnie entuzjazmu, tłumacze sobie to kwestią przyzwyczajenia, od dziecka przecież u większości z nas gotowano zupy z czymś tam, co nabierało się łyżką, i zjadało, sam wzrok łowił wszystko co w zupie pływało:)

Od lat prześladowała mnie zupa krem z cukinii, podobnie jak zupa krem z pieczarek-ta druga wcale nas nie zachwyciła, mimo że przygotowałam ją kilkakrotnie, z różnych przepisów- szukając tego idealnego.Na jakiś czas dałam sobie spokój ze zmiksowanymi zupkami.

Zachęcona przez pochlebne opinie na temat tej zupy, postanowiłam ją ugotować, no i chyba jestem skłonna przeprosić się z kolejnym daniem:)

Zupa jest obłędna, delikatna,lekko czosnkowa:) i bardzo, bardzo szybko się ją przygotowuje:)

Zupa krem z cukinii

* 4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii wraz ze skórką (wydrążonej!)

* duży ząbek czosnku

* cebula

* średniej wielkości młody ziemniak

* kostka rosołowa

* 2 łyżki oleju

* 1/2 serka topionego ( śmietankowy Hochland )

* natka pietruszki

*pestki dyni do dekoracji

 

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić w wysokim rondlu na rozgrzanej oliwie, dodać startą cukinię, smażyć często mieszając. Ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę (aby szybko się ugotował), kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Do cukinii wrzucić ziemniaka, zalać całość bulionem, i dokładnie wymieszać. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.

Wyłączyć gaz i dodać pokrojony serek, wymieszać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Gorącą rozlać do talerzyków, posypać pestkami dyni, i przybrać natką pietruszki.

Podawać z ulubionym pieczywem, lub grzankami:)

zupa krem z cukinii

 

15:47, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 lipca 2012

cukinia

 

 

Jest to jedno z moich ulubionych warzyw, jedyne (oprócz marchewki :P ),do którego nie muszę długo przekonywać dzieci. Z niecierpliwością czekałam aż cukinia urośnie w moim ogródku, tym bardziej że posadziłam dwie odmiany, zieloną i żółtą.

Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów, faszerować ulubionymi składnikami,zapiekać czy grillować. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja od kilku lat przygotowuję placuszki z cukinii z dodatkiem sera, lub pokrojoną  panieruję i smażę na oleju.

Placuszki z cukinii

Cukinia

duży ząbek czosnku

2 średnie jajka

5 łyżek mąki

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki żółtego sera(startego na tarce o drobnych oczkach)

sól, pieprz

Ponadto: gęsty jogurt naturalny

Średniej wielkości cukinię kroję na pół, za pomocą łyżki usuwam i wyrzucam miąższ, cukinię ścieram na tarce jarzynowej, solę i odstawiam w durszlaku na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru soku. Następnie przekładam ją do miski,dodaje; drobno pokrojony czosnek, natkę, jajka, ser, i przyprawy, dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję mąkę i ponownie mieszam. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt luźna. Na rozgrzanym oleju smażę średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Gorące podaję z jogurtem naturalnym.

Uwagi:

Sos czosnkowy równie dobrze pasuje do placków, jednak dla mnie jego smak zbyt mocno dominuje, przez co cukinia staje się mało wyczuwalna, dlatego osobiście preferuję  jogurt naturalny.

placki z cukinii

 

 

16:35, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2012

Anna Loska oraz Marta Trzcińska wygrywają po słodkim zestawie kibica od firmy Wawel-GRATULUJĘ :)

 

17:04, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 czerwca 2012

Witam:)

Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs z firmą Wawel, do wygrania są dwa zestawy słodyczy z serii "Wawel dla Kibiców", w którego skład wchodzą:

Mich 1

 

Michałki -biało Czerwone- opakowanie 450 g

Mich 2

Mieszanka Kibica- 450 g

czekolada 1

Czekolada kibica mleczna truskawkowa-295 g (duża)

czek 2

Czekolada Michałki -Czerwone-100g

czek 3

Czekolada Michałki-Białe- 100g

 

Co trzeba zrobić? Nic prostszego ! pokaż Nam ja kibicujesz:)

1. Na adres mailowy freja4@wp.pl wyślij zdjęcie (lub zdjęcia) na których kibicujesz. Wygrywają dwa najciekawsze, najzabawniejsze zdjęcia:)

2. Polub Kolorowo w kuchni na Facebooku:)


 

Konkurs trwa do 2 lipca 2012 roku, wyniki tego samego dnia po godzinie 17. Zwycięzcy będą proszeni o kontakt na tego samego maila, w celu podania adresu do wysyłki.

15:24, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl