czwartek, 09 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

 

Jest to mój drugi pasztet z cukinii w ciągu tego tygodnia, pierwszy nie zdążył dobrze wystygnąć,jego piękny zapach nie pozwolił nam czekać- bardzo nam smakował:)

Przepis znalazłam całkiem przypadkiem na forum WIZAŻ. Zrobiłam go troszkę "po swojemu", dodałam inne składniki np. zamiast dwóch cebul, dałam jedną i ząbek czosnku, dałam tez startą marchewkę i zioła prowansalskie.

Pasztet jest rewelacyjny, można jeść go ze wszystkim, np z sadzonym jajkiem, z bułką, z keczupem, czy sosem czosnkowym- z czym tylko mamy ochotę.

Pasztet z cukinii (keksówka o wymiarach 25x12 )

5 szklanek startej cukinii (tarka jarzynowa)

5 średnich jaj

2 szklanki bułki tartej

szklanka drobno startego żółtego sera

3/4 szklanki oleju

średnia marchewka (starta na tarce o drobnych oczkach)

ząbek czosnku

średnia cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię dobrze umyłam. Przekroiłam na pół, i za pomocą łyżki usunęłam i wyrzuciłam miąższ. Następnie cukinię pokroiłam na mniejsze kawałki, starłam wraz ze skórką na tarce jarzynowej, lekko posoliłam i odstawiłam na 5minut, po tym czasie lekko ją odcisnęłam.

Czosnek,cebulę oraz natkę drobniutko posiekałam, wszystkie składniki połączyłam, przyprawiłam i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia (dzięki czemu łatwiej wyciągnęłam pasztet.

Masę wkładamy do foremki, wygładzamy łyżką, i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 180st.C

Zanim wyciągniemy pasztet z foremki, musi wystygnąć inaczej się rozpadnie.

Smacznego!

Pasztet z cuk

 

 

 

10:24, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 lipca 2012

Zupy lubię, jednak zupa krem nie budzi we mnie entuzjazmu, tłumacze sobie to kwestią przyzwyczajenia, od dziecka przecież u większości z nas gotowano zupy z czymś tam, co nabierało się łyżką, i zjadało, sam wzrok łowił wszystko co w zupie pływało:)

Od lat prześladowała mnie zupa krem z cukinii, podobnie jak zupa krem z pieczarek-ta druga wcale nas nie zachwyciła, mimo że przygotowałam ją kilkakrotnie, z różnych przepisów- szukając tego idealnego.Na jakiś czas dałam sobie spokój ze zmiksowanymi zupkami.

Zachęcona przez pochlebne opinie na temat tej zupy, postanowiłam ją ugotować, no i chyba jestem skłonna przeprosić się z kolejnym daniem:)

Zupa jest obłędna, delikatna,lekko czosnkowa:) i bardzo, bardzo szybko się ją przygotowuje:)

Zupa krem z cukinii

* 4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii wraz ze skórką (wydrążonej!)

* duży ząbek czosnku

* cebula

* średniej wielkości młody ziemniak

* kostka rosołowa

* 2 łyżki oleju

* 1/2 serka topionego ( śmietankowy Hochland )

* natka pietruszki

*pestki dyni do dekoracji

 

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić w wysokim rondlu na rozgrzanej oliwie, dodać startą cukinię, smażyć często mieszając. Ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę (aby szybko się ugotował), kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Do cukinii wrzucić ziemniaka, zalać całość bulionem, i dokładnie wymieszać. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.

Wyłączyć gaz i dodać pokrojony serek, wymieszać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Gorącą rozlać do talerzyków, posypać pestkami dyni, i przybrać natką pietruszki.

Podawać z ulubionym pieczywem, lub grzankami:)

zupa krem z cukinii

 

15:47, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 lipca 2012

cukinia

 

 

Jest to jedno z moich ulubionych warzyw, jedyne (oprócz marchewki :P ),do którego nie muszę długo przekonywać dzieci. Z niecierpliwością czekałam aż cukinia urośnie w moim ogródku, tym bardziej że posadziłam dwie odmiany, zieloną i żółtą.

Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów, faszerować ulubionymi składnikami,zapiekać czy grillować. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja od kilku lat przygotowuję placuszki z cukinii z dodatkiem sera, lub pokrojoną  panieruję i smażę na oleju.

Placuszki z cukinii

Cukinia

duży ząbek czosnku

2 średnie jajka

5 łyżek mąki

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki żółtego sera(startego na tarce o drobnych oczkach)

sól, pieprz

Ponadto: gęsty jogurt naturalny

Średniej wielkości cukinię kroję na pół, za pomocą łyżki usuwam i wyrzucam miąższ, cukinię ścieram na tarce jarzynowej, solę i odstawiam w durszlaku na 10 minut, by pozbyć się nadmiaru soku. Następnie przekładam ją do miski,dodaje; drobno pokrojony czosnek, natkę, jajka, ser, i przyprawy, dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję mąkę i ponownie mieszam. Masa nie powinna być zbyt gęsta, ani zbyt luźna. Na rozgrzanym oleju smażę średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Gorące podaję z jogurtem naturalnym.

Uwagi:

Sos czosnkowy równie dobrze pasuje do placków, jednak dla mnie jego smak zbyt mocno dominuje, przez co cukinia staje się mało wyczuwalna, dlatego osobiście preferuję  jogurt naturalny.

placki z cukinii

 

 

16:35, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 lipca 2012

Anna Loska oraz Marta Trzcińska wygrywają po słodkim zestawie kibica od firmy Wawel-GRATULUJĘ :)

 

17:04, kolorowowkuchni
Link Dodaj komentarz »
środa, 27 czerwca 2012

Witam:)

Dzisiaj mam przyjemność ogłosić konkurs z firmą Wawel, do wygrania są dwa zestawy słodyczy z serii "Wawel dla Kibiców", w którego skład wchodzą:

Mich 1

 

Michałki -biało Czerwone- opakowanie 450 g

Mich 2

Mieszanka Kibica- 450 g

czekolada 1

Czekolada kibica mleczna truskawkowa-295 g (duża)

czek 2

Czekolada Michałki -Czerwone-100g

czek 3

Czekolada Michałki-Białe- 100g

 

Co trzeba zrobić? Nic prostszego ! pokaż Nam ja kibicujesz:)

1. Na adres mailowy freja4@wp.pl wyślij zdjęcie (lub zdjęcia) na których kibicujesz. Wygrywają dwa najciekawsze, najzabawniejsze zdjęcia:)

2. Polub Kolorowo w kuchni na Facebooku:)


 

Konkurs trwa do 2 lipca 2012 roku, wyniki tego samego dnia po godzinie 17. Zwycięzcy będą proszeni o kontakt na tego samego maila, w celu podania adresu do wysyłki.

15:24, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 11 czerwca 2012

koktajl truskawkowy

 

Koktajl truskawkowy z maślanką

* 60-70 dag truskawek

* 200 ml maślanki o smaku naturalnym

* płaska łyżka brązowego cukru, lub płynnego miodu (ewentualnie cukru pudru)

* listki mięty, lub melisy do ozdoby

 

Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przelewamy do szklaneczek, ozdabiamy listkami świeżej mięty i podajemy koktajl zaraz po przygotowaniu.

 

koktajl trusk.

 

18:08, kolorowowkuchni
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl