sałatki

czwartek, 12 czerwca 2014

Do sałatki można dodać wcześniej upieczonego, lub usmażonego kurczaka, jednak dla mnie ta makaronowa sałatka jest najczęściej dodatkiem do mięs z grilla.

pik sałątka z zup chiń

 

Pikantna sałatka z zupek chińskich

Składniki:

2 zupki chińskie (ostra i łagodna)

puszka kukurydzy konserwowej

puszka czerwonej fasolki

pół czerwonej papryki

2 duże pomidory

biała część pora

zielony ogórek

sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

czubata łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Zupki przygotować tak jak w przepisie na opakowaniu-jednak należy zalać je mniejszą ilością wody. Przykryć talerz i odstawić aby makaron podwoił swoją objętość. Odcedzić, i wystudzić.

Białą część pora pokroić, posolić i odstawić na 10minut.

Do miski z makaronem dodać odcedzoną fasolkę i kukurydzę, pokrojonego w kostkę ogórka, pomidory i paprykę. Na koniec dodać pora i majonez.

Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać.

pikantna sałatka z zupek chińskich

 

 

13:48, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 08 października 2013

Elegancka i bardzo smaczna sałatka, którą skomponowałam ze składników które znalazłam w domu. Oczywiście jest wiele ciekawych przepisów, ale ze składnikami których nie mam w obecnej chwili pod ręką np: płatki migdałów zastąpiłam sezamem, wymyśliłam sobie czerwoną cebulę i ten różowy kolor sosu czosnkowego, który ją uatrakcyjnił- zawsze coś innego dla oka, bo smaku kompletnie nie zmienia.

Brokuł i feta lubują się również z ugotowanym makaronem, jednak wersja z makaronem jest bardziej syta (a jak już to polecam rurki lub kokardki).

elegancka sałatka z brokułem

 

Elegancka sałatka z brokułem

 

Brokuł

pół opakowania sera typu feta

czerwona cebula

pół puszki konserwowej czerwonej fasoli

2 pomidory koktajlowe

łyżka sezamu

świeżo mielony pieprz i sól

 

Na sos:

ząbek czosnku

łyżka majonezu

łyżeczka soku z buraka

Sposób przygotowania

1) Brokuł ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i odstawić by wystygł, następnie podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki.

2) Fasolkę przepłukać w durszlaku zimną wodą. Ser pokroić w równą kostkę, cebule w cieniutkie talarki a pomidorki w ósemki. Wszystkie składniki należy starannie ułożyć w miseczce z brokułem.

3) Na rozgrzanej suchej patelni uprażyć sezam, nieustannie potrząsając patelnią by się równo zarumienił, następnie przesypać go na zimny talerz, dzięki czemu szybciej wystygnie. Posypać nim sałatkę, podobnie jak przyprawami.

Różowy sos czosnkowy:

Ząbek czosnku zetrzeć, wymieszać z majonezem i sokiem z buraka, doprawić sola i pieprzem. Gęstym sosem zrobić "kleksy" na sałatce.

el sałatka z brok

 

 

 

 

16:09, kolorowowkuchni , sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 sierpnia 2013

Połączenie słodkiego, schłodzonego arbuza, słonej fety i orzeźwiającej mięty- jak dla mnie bomba!!

Przepis na ten mix smaków widziałam w jednej z kolorowych gazet:), krąży również w sieci, jednak ostatecznie sięgnęłam na ten ze stronki Jana Kuronia

 

Sałatkę można przygotować na różne sposoby-w zależności od upodobań smakowych, i od tego co mamy pod ręką; np miętę zastąpić rukolą, lub posiekaną natką pietruszki.

 

Sałatka z arbuza i fety

* Arbuz (kawałek)

* opakowanie fety

* listki mięty

* świeżo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Miąższ arbuza odcinamy od skóry i usuwamy pestki.

Arbuza i fetę kroimy w kosteczkę, delikatnie przekładamy do miski (można warstwowo), i całość posypujemy listkami mięty i pieprzem.

Gotowe!! Smacznego:)

sałatka z arbuzem i fetą

11:42, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 16 grudnia 2012

Bardzo elegancka i smaczna sałatka. Jak zwykle przepis miałam pod nosem, z gazetki "świąteczne potrawy" Pani domu z 2008 roku.I dopiero teraz go wypróbowałam. Przypadła nam do kulinarnego gustu, dlatego znajdzie się dla niej miejsce przy tradycyjnych potrawach wigilijnych.

Sałatka orzechowo-porowa

Duży por (biała i lekko zielonkawa część)

10 dag żółtego, pikantnego sera

3 jaja ugotowane na twardo

Garść  posiekanych mieszanych orzechów (włoskich i laskowych)

płatki migdałowe

schłodzony majonez

sok z cytryny

sól, i świeżo zmielony kolorowy pieprz

Jajka obrać ze skorupek i pokroić na cząstki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Por opłukać, przekroić na pół, i drobniutko posiekać. Skropić sokiem z cytryny. Ser pokroić w "zapałki", wymieszać z pozostałymi składnikami, i przyprawić do smaku.Migdały również uprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru, następnie obsypujemy nimi sałatkę. Dekorujemy schłodzonym majonezem, za pomocą rękawa cukierniczego.

sałatka orzechowo-porowa

20:11, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (2) »
sobota, 14 stycznia 2012

Nie wyobrażam sobie obiadu bez jakiegoś warzywnego dodatku:) Przygotowanie "zieleniny" raczej nie jest czasochłonne, dlatego staram się robić surówki jak najczęściej.

Przepis godny polecenia, surówka pasuje niemal do każdego dania, ale moim zdaniem najbardziej "współgra" smakowo ze smażoną rybą.

zielona surówka z porem

 

Zielona surówka z porem

 

* duży por lub 2 mniejsze

* 1/2 zielonego ogórka

* 1/2 główki kapusty pekińskiej

* małe jabłko

* 1 łyżka majonezu

* 1 łyżka kwaśnej śmietany

* posiekana natka pietruszki

* łyżka soku z cytryny

* sól, pieprz

 

Kapustę drobno poszatkować i wrzucić do miski, dodać cienko pokrojony por i zielony ogórek ze skórką, oraz starte na tarce jabłko.

Surówkę doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną, wymieszać z majonezem połączonym ze śmietaną. Schłodzić, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

SMACZNEGO !

zielona surówka z porem 2

17:10, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 stycznia 2012

Muszę się przyznać do tego że bardzo lubię  kukurydzę,jako dziecko potrafiłam w kilka chwil opróżnić całą puszkę:) Teraz gdy przygotowuje jakąś potrawę z dodatkiem kukurydzy nie mogę się oprzeć pokusie i podżeram :)

A tak w nawiasie to większa połowa osób które znam jej nie lubi :O !!

Polecam tą sałatkę ponieważ jej sposób wykonania jest śmiesznie prosty, szybki i nie potrzeba skomplikowanych składników.

 

Słodka sałatka z szynką konserwową

 

* puszka kukurydzy konserwowej

* ananas konserwowy w plastrach (1 puszka)

* 30-40 dag  szynki konserwowej w kawałku

* majonez

Wykonanie

Kukurydzę i ananasa odsączam, plastry ananasa oraz szynkę kroje w paseczki- "zapałki", lub kostkę. Dodaje majonez, i dokładnie mieszam, sałatka jest smaczna zaraz po przygotowaniu, nie potrzebuje czasu by składniki się przegryzły.

słodka sałatka z szynką konserwową

 

słodka sałatka z szynk kons

 

 

 

12:08, kolorowowkuchni , sałatki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl