Przekąski

niedziela, 19 stycznia 2014

Znakomita przekąska podawana samodzielnie, lub jako dodatek do kremowych zup np z dyni, lub z cukinii. Wbrew pozorom ta przystawka jest bardzo syta, więc na dorosłą osobę wystarczą 2-3 sztuki.

śliwki otulone boczkiem

Składniki:

* Boczek w plastrach

* suszone(bądź podwędzane) śliwki

 

Sposób przygotowania:

Każda śliwkę owinąć dosyć ciasno boczkiem, i spiąć wykałaczką.

Gotowe roladki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15-20 minut w 18o st.C

Podawać ciepłe. Smacznego!

śliwki otulone boczkiem

12:43, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 08 stycznia 2014

Faszerowane przystawki podawane na ciepło to jedna z moich propozycji na karnawałowy stół. Pieczarki możemy zapełnić tym co lubimy, może być to podsmażona wątróbka, szpinak, a nawet kasza.

 

Pieczarki faszerowane

Składniki:

10 dużych pieczarek

cebula

kawałek boczku, szynki lub resztki mięsa z obiadu

posiekana natka pietruszki

ser żółty (u mnie była to gouda)

sól, pieprz

olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, oczyścić i ostrożnie odciąć ogonki.

Cebulę, boczek, i ogonki drobno pokroić, podsmażyć na oleju, przyprawić sola i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Farszem napełnić kapelusze pieczarek.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posypać na pieczarki.

Blaszkę do pieczenia wyłożyłam folią aluminiową, skropiłam oliwą i ułożyłam gotowe pieczarki.

Piekłam 20 minut w 200st.C

pieczarki faszerowane

 

11:16, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (1) »
wtorek, 03 stycznia 2012

Gotowe ciasto francuskie jest niedrogie, a zawinięte w nie parówki są prostym i szybkim pomysłem na przekąskę.

Parówki w cieście francuskim

* opakowanie gotowego ciasta francuskiego

* 4 plasterki żółtego sera

* 4 parówki

* małe jajko

 

Ciasto rozwijamy, od brzegu układamy plaster sera i parówkę, zawijamy, gotowy rulonik odcinamy nożem,tak samo robimy z kolejnymi parówkami. Następnie zawinięte parówki kroimy ukośnie na 3-4 kawałki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na 10-15 minut do rozgrzanego do 200 st C piekanika.

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

parówki w cieście francuskim

11:16, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 16 maja 2011

 

  Smakują troszkę jak pizza? , jak mini tarta? bardzo fajna przekąska do piwka lub pepsi:)

Można je podać jako przystawkę do imprezowego menu.

Mnie nasyciła jedna porcja, dlatego następnym razem ciasto podzielę na 6 kwadratów.

Inspiracja i "nazwa" zapożyczona z TEGO bloga. Chociaż te moje kwadraty bardziej przypominają prostokąty:)

kwadraty z cukinią1

 

Kwadraty ? z cukinią i pomarańczowymi pomidorami.

 

- opakowanie gotowego ciasta francuskiego

- ketchup

- młoda cukinia

- 1 mała papryczka chili (zielona lub czerwona)

- czubata filiżanka tartego żółtego sera

- 2 pomarańczowe pomidorki

- mała cebula

- kilka zielonych ( lub czarnych) oliwiek

-sól,pieprz

 

Cukinię myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki,posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut (po tym czasie odsączamy z wody którą puściła)

Obraną cebulę kroimy w cieniutkie krążki, tak samo oliwki i pomidory.

Papryczkę czyścimy z nasionek i kroimy w cieniutkie słupki.

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 4 kwadraty. Zawijamy brzegi by powstał rancik.

Każdy kwadrat smarujemy cienko ketchupem,posypujemy małą ilością sera.

Układamy na wierzchu plasterki warzyw, (byle nie za dużo ponieważ spód ma nam się ładnie upiec)) posypujemy wszystko serem.

Pieczemy (z termoobiegiem) ok 15 minut w 200 stC

 

Smacznego!

kwadraty z cukinią 2

kwadraty z cukinią 3

 

15:34, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (7) »
niedziela, 06 lutego 2011

Mieliśmy wielki apetyt na krewetki- taka małżeńska zachcianka:) Sos teriyaki kupiłam gotowy, bo chociaż szybko się go robi samemu-nie mogłam nigdzie dostać mirinu:( Ale ten z "tytki" też dobry:)

Przepis zaczerpnięty z książki " Klasyczna Kuchnia Chińska" ale przerobiony i to bardzo. Najważniejsze że sprawdzony!

Krewetki z chili i sosem teriyaki:

* 400 g obranych i oczyszczonych krewetek

* 2 białka

* 3łyżeczki mąki kukurydzianej

* 1 łyżeczka soli

* olej rzepakowy (5-6 łyżek)

*  1 średnia papryczka chili

* 1 ząbek czosnku

* 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1 łyżka wytrawnego sherry (nie miałam,nie dałam)

* łyżeczka cukru trzcinowego

* łyżeczka octu winnego

*łyżeczka oleju sezamowego


1] Białko,mąkę kukurydzianą i sól mieszamy wkładamy dopowstałej marynaty krewetki i odstawiamy na 15 minut.

2] Rozgrzewamy olej i smażymy przez minutę drobno pokrojoną papryczkę chili  czosnek oraz pieprz.

3] Dodajemy krewetki i pozostałe składniki, a następnie podsmażamy przez kilka minut,aż krewetki się zarumienią, będą ciepłe w środku a wszystkie składniki dokładnie się ze sobą wymieszają.

4] Sos teriyaki wlewamy do garnuszka i podgrzewamy.Podajemy do krewetek.

Moim dodatkiem do krewetek był ryż jaśminowy. Najpierw go ugotowałam wg przepisu na opakowaniu,następnie podsmażyłam z groszkiem  z puszki, na "resztkach" pozostałych po smażeniu krewetek:)

Smacznego !

krewetki vol 1

krewetki z chili vol A

krewetki z chili AA

19:31, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (2) »
środa, 11 sierpnia 2010

Na kolację na śniadanie-mogłabym jeść na okrągło:) Do tego sok z cytrynki lub ocet mm

Kurczak z zieloną pietruszką w galarecie

 

* 2 piersi z kurczaka

* 1,5 l wody

* 2 kostki rosołowe z kury

* puszka groszku

* 3 marchewki

* 1 pietruszka korzeń oraz natka(ilość wg uznania)

* czerwona słodka papryka (+ mała papryczka chili)

* 1 opakowanie żelatyny + 1/2 szklanki zimnej wody

 

Do 1,5 l wody dodajemy kostki, umyte piersi z kurczaka, marchewkę,oraz pietruszkę. Gotujemy aż będzie miękkie. Paprykę oraz zieloną pietruszkę kroimy w kosteczkę.Groszek odsączamy.

Żelatynę wsypujemy do 1/2 szklanki wody,mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Ugotowaną pierś i warzywa wyciągamy i drobno kroimy.Rosół odcedzamy przez sitko. Dodajemy do niego żelatynę i stawiamy na ogień,podgrzewamy,(ale nie gotujemy!) tak długo aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa i kurczaka układamy w salaterkach,zalewamy zimną zalewą.i wstawiamy do lodówki.

galacik

 

galacik 2

22:01, kolorowowkuchni , Przekąski
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl