Babki

poniedziałek, 18 marca 2013

 Babki -chyba każdemu zawsze się udają, osobiście coraz chętniej sięgam po różne przepisy. Ten pochodzi z Kwestii Smaku , i szczerze go polecam. W oryginalnym przepisie jest 100 g ciemnej gorzkiej czekolady, zastąpiłam ją mleczną- i myślę że dobrze zrobiłam, ponieważ babka nie jest zbyt słodka.

babka czek

Babka czekoladowa

Składniki:

* 150g margaryny "Kasia"

* 3/4 szklanki cukru

* 2 jajka

* pół tabliczki mlecznej czekolady (roztopić w kąpieli wodnej)

* 1 i 1/4 szkl mąki

* czubata łyżeczka proszku do pieczenia

* 2 łyżki ciemnego kakao

* 1/2 szklanki mleka

* kilka wiśni bez pestek (miałam mrożone)

Polewa:

1/4 kostki margaryny

1-2 łyżki mleka

1/3 szklanki cukru

czubata łyżka ciemnego kakao

 

Sposób wykonania:

1) Piekarnik nagrzać do 170-180 st. C. Foremkę od babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

2) Utrzeć margarynę z cukrem(dłuższą chwilę), dodawać po jednym jajku, jednocześnie miksując.

3)Mąkę, kakao, i proszek przesiać.

4) Ubitą masę wymieszać z przestudzoną czekoladą.

5) Łyżką dodawać na zmianę składniki suche i mleko, cały czas miksując.

6) Ciasto przełożyć do foremki, i powciskać w nie wiśnie.

7) Piec 30-40 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone w środku.

8)Przygotować polewę:rozpuścić margarynę, dodać mleko, cukier i kakao. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty-aż polewa stanie się lśniąca, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową.

babka czekoladowa

15:05, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 20 listopada 2012

Babka Zebra

6 jaj

2,5 szklanki maki pszennej

1,5 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szklanka oleju

szklanka gazowanej wody mineralnej

2 łyżeczki ciemnego kakao

paczka budyniu śmietankowego

 

Całe jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, wlewamy kolejno olej i wodę mineralną. ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy budyń (proszek), do drugiej kakao. Ciasto wlewamy na przemian Ciemne- Jasne do natłuszczonej i obsypanej bułka tartą foremki.

Piekłam 45 minut z funkcją temoobiegu w 170 st.C.

Upieczoną babkę polewamy lukrem lub polewą czekoladową:)

zebra

 

 

12:07, kolorowowkuchni , Babki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 08 kwietnia 2011

Trzeba koniecznie jej spróbować , baba cytrynowa jest przepyszna. Długo się zabierałam za jej zrobienie.Ach, szkoda było tyle czekać, nie wiedziałam co tracę.

Przepis dostałam od mojej siostry:)


Babka cytrynowa

* 4 jajka

* 1 szklanka mąki tortowej

* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

* 3/4 szklanki cukru

* 150 ml oleju

* cukier waniliowy

* łyżeczka proszku do pieczenia

* sok i skórka z jednej cytryny


Lukier

* 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru

* sok z połowy cytryny


Jaja ubijamy z cukrem, i cukrem waniliowym.Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wlewamy stopniowo olej.Cały czas miksujemy.Na koniec wsypujemy otartą( na małych oczkach )skórkę z cytryny i sok ,miksujemy jeszcze 2 minuty.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką foremki (najlepiej z kominem)

pieczemy w 180 stC 40 minut (sprawdzamy patyczkiem ,czy sie upiekła)

Lukier:

cukier puder ucieramy z sokiem,i polewamy nim babkę.

babka cytrynowa

babka cytryn

12:34, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (11) »
czwartek, 10 marca 2011

Tą babeczką poczęstowała mnie koleżanka, która wspaniale gotuje i piecze:)Przepis powędrował do mnie. Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę przekazać go dalej.Babka należy do tych wilgotniejszych:)

Babka tulipanowa

 

Na ciasto:

* kostka margaryny

* 5 jaj

* 2 szklanki mąki

* 0,5 szklanki oleju

* 1,5 szklanki cukru

* cukier waniliowy

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

* kisiel cytrynowy

* kisiel wiśniowy lub truskawkowy

* 3 łyżki maku

* 2-3 łyżki kakao

Margarynę,cukier i żółtka ucieramy mikserem.Dodajemy cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i olej, na końcu dodajemy wcześniej ubite białka.( Masa jest gęsta).

Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao,drugiej kisiel cytrynowy,trzeciej mak i ostatniej kisiel wiśniowy. W tej samej kolejności ciasto wykładamy do prostokątnej blaszki,warstwa po warstwie. Na koniec wbijamy w surowe ciasto nóż i przeciągamy przez cały środek wzdłuż.

ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stC na godzinę(lub dłużej)Najlepiej sprawdzać patyczkiem babkę na środku ,czy jest upieczona.

Proponuję nie wyciągać babki z foremki po upieczeniu bo babka może się rozlecieć-jest delikatna:)

Upieczoną posypujemy cukrem pudrem.

babka tulipanowa 1

babka tulipanowaa

15:38, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (7) »
piątek, 02 kwietnia 2010

Do tego przepisu który wyemigrował z rodzinnego domku,wracam dosyć często,jest niezawodny, babka zawsze wychodzi. W dodatku jest wilgotna ,jak to babki z dodatkiem oleju.

Po upieczeniu babkę urozmaicamy lukrem, polewą kakaową, z białej czekolady lub obsypujemy cukrem pudrem.

*  1,5 szklanki cukru

* 3 jaja

* 1 szklanka oleju

* 1 szklanka mleka

*  3 szklanki maki

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* łyżka ciemnego kakao

* cukier waniliowy lub zapach (ja daje róznie,czasem arakowy,czasem migdałowy)

 

Jaja miksujemy z cukrem,tak długo aż  połowa cukru "zniknie":)następnie dodajemy olej,nadal porządnie miksujemy,po chwili dolewamy mleko.do masy powoli wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem.Na koniec dodaje aromat.

Białą masę wlewam do połowy,wcześniej wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do babek.

do reszty ciasta dodaje kakao i porządnie mieszam mikserem,lub ręcznie łyżką.ciemne ciasto wlewam na jasne.

Babkę pieczemy w 180stC ok 50 minut-w zależności od piekarnika.Najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem.

 

babka na oleju

 

baba na oleju

 

babka

18:54, kolorowowkuchni , Babki
Link Komentarze (2) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl