Dania obiadowe/wieprzowina

środa, 04 czerwca 2014

Tak naprawdę, moja dobra znajoma chwaląc się że zrobiła na obiad pyszne gołąbki,narobiła mi na nie wielkiej ochoty, więc jak taka papuga poleciałam do sklepu po niezbędne składniki, i przygotowałam obiad dla swojej rodziny:)

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki:

główka młodej kapusty

500g mięsa mielonego(najlepiej takiego zmielonego w domu lub w sklepie mięsnym)

woreczek ryżu

mały koncentrat pomidorowy

mała cebula i ząbek czosnku

łyżka oleju

sól, pieprz mielony, słodka papryka w proszku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty.

 

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu.. Cebulkę i czosnek siekam i podsmażam na oleju (wystarczy że się zeszkli)

2. Ryż ,cebulę z czosnkiem, sól, pieprz,i słodką paprykę dodaję do mięsa mielonego i mieszam ręką, przykrywam folią i odstawiam w chłodne miejsce, by składniki się przegryzły.

3.W dużym garnku w którym zmieści się cała kapusta, zagotowuje wodę.Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję i wycinam głąba. Całą kapustę wkładam do wrzątku (gaz należy wyłączyć, kapusta ma się sparzyć, nie gotować), po kilku minutach ją wyciągam, i obieram z liści.

4. Przy każdym liściu należy lekko ściąć zgrubienie które przebiega przez środek.

5. W tak przygotowanego liścia nakładam za pomocą łyżki mięso z ryżem. Zawijam boki do środka, a następnie zwijam w roladkę.

gołąbki0

gołabki 1

6. Do garnka nalewam ok 400 ml wody, rozpuszczam w wodzie połowę koncentratu pomidorowego, dodaję przyprawy; ziele ang, ziarenka pieprzu,(możemy rozpuścić kostkę bulionową) i układam warstwowo, dosyć ciasno gołąbki. Pozostały koncentrat rozrabiam z zimną wodą, i wylewam na wierzch

gołabki w garnku

7. Garnek przykrywam pokrywką, i gotuję na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby można dolewać stopniowo przegotowaną wodę(cały czas powinny gotować się w sosie)

8. Gdy gołąbki są gotowe, wyciągam je z garnka, pozostały sos przelewam do mniejszego rondelka, w razie potrzeby dolewam wodę, doprawiam do smaku i zaciągam wodą z mąką,dzięki czemu zgęstnieje.

9. Gotowe gołąbki i sos, podaję na ciepło z ziemniakami.

gołąbki 2

 

Smacznego:)

 

 

 

 

sobota, 31 marca 2012

Jaskółcze gniazda z sosem musztardowym

 

* 50 dag mięsa mielonego

* jajo kurze

* ząbek czosnku

* mała cebula

* 8 ugotowanych na twardo przepiórczych jajeczek

* majeranek lub posiekana natka pietruszki

* mała kajzerka namoczona w mleku, lub 2 łyżki bułki tartej

* bułka tarta do obtaczania

* sól, pieprz, mielona papryka

* olej

Cebulę oraz czosnek drobno kroimy, dodajemy do mięsa wraz z surowym jajkiem i odciśniętą kajzerką, wsypujemy przyprawy i zioła. Dokładnie wszystko mieszamy (najlepiej ręką). Ugotowane i wystudzone przepiórcze jajka delikatnie obieramy.

Z mięsa formujemy kotleciki, robimy wgłębienie i wsadzamy do środka jajeczko, które oblepiamy dokładnie mięsem następnie panierujemy w bułce tartej.

Kotleciki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia można je "poddusić"

 

Sos musztardowy

* cebula

* 2 łyżki musztardy

* 2 szklanki bulionu

* łyżka maki

* 2-3 łyżki masła

 

Cebulę kroimy w kosteczkę, i podsmażamy na masełku, gdy się zeszkli wsypujemy mąkę i chwilkę podsmażamy, dodajemy musztardę oraz bulion. Dokładnie i szybko mieszamy. Sos podajemy zaraz po przygotowaniu, nie należy go odgrzewać. Kotleciki podajemy z ziemniakami i sosem musztardowym.

jaskółcze gniazda z sosem m

jaskółcze gniazda z sosem muszt

 

 

 

wtorek, 17 stycznia 2012

Lubię różne wariacje ze schabem w roli głównej, ten przepis ,i na schabowego po rusku znalazłam u Aleex.

Często wracam do tego dania, bo mięso jest soczyste,ma ciekawy smak, a marchewka rozpływa się w ustach. Jedyne co zmieniłam to proporcje, kocham żółty ser więc dałam go więcej, tak jak kotletów które nie były zbyt duże.

Schab po cygańsku

*  4-6 kotletów ze schabu

* 5-6 średnich marchewek

* 2 duże cebule

* 30 dag żółtego sera

* kilka łyżek majonezu

* sól, pieprz, papryka w proszku, wegeta

 

1. Mięso opłukać,lekko rozbić, przyprawić.

2. Marchewki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki, cebulę w pół-talarki.

3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i jednej cebuli. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą- z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu.

4. Warzywa przykryć plastrami mięsa, na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli.

5. Oprószyć wegetą.

6. Całość dania posypać startym żółtym serem, i na wierzch rozsmarować majonez.

7. Potrawę przykryć folią aluminiową.

8. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 st.C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia 20 minut.

9. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, z ryżem lub pieczywem:)

 

 

 

 

schab po cygańsku

 

 

 

sobota, 13 sierpnia 2011

Często idąc na łatwiznę schab ląduje na patelni w tradycyjnej panierce,uważam ze jednak warto z nim pokombinować.

Ciekawy przepis znalazłam TU i strasznie się z tego cieszę.Obiad był znakomity.

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będzie naczynie żaroodporne.

Cytuje za autorką( troszkę pozmieniałam przyprawy)

Schab po rusku

* kilka plastrów schabu bez kości

* 1 średnia cebula

* 1lub 2 łyżki majonezu

* kilka plasterków żółtego sera (miałam łowicki)

* oliwa

* vegeta, pieprz, ostra papryka w proszku

 

1) Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2) Lekko rozbić, oprószyć przyprawami.

3)Ułożyć kotlety w skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym i zostawić na kilka godzin (wystarczy 40 minut)

4) Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.

5)Na kotletach rozłożyć porcje cebuli z majonezem

schab po rusku 1

6) Przykryć plastrami sera i oprószyć papryką

7) wstawić do zimnego piekarnika.Piec 45 minut(z termoobiegiem) w 200 stopniach C, bez przykrycia ( ja wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika)

8) Podawać gorące z  ziemniakami.

        Smacznego!

schab po rusku 2

poniedziałek, 06 grudnia 2010

golonka I

 

To drugi przepis który wpisuje na mojego bloga,a nie należy do mnie:),ale za zgodą kucharza nr 2 w naszym domu, czyli mojego męża (ale się teraz zbulwersował za tego kucharza nr 2 hehe)

Nauczyłam sie przy nim jeść golonkę, jest pyszna,delikatna..jak zawsze do tego dużo warzyw.

Jedyne wady to długi czas wykonania i dużo garów do zmywania:(

GOLONKA I

Składniki :

* 6 średnich golonek, mogą być peklowane

* 3 duże marchewki

* 2 duże pietruszki

* 1/2 selera

* główka czosnku

* 2 czerwone cebule

* 2 białe cebule

* pół małej białej kapusty

* szklanka piwa

* pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe, 4 goździki

* olej

* kilka grzybów leśnych (suszone) wcześniej moczymy ok 1 godzinę w wodzie.


Golonki myjemy,i osuszamy papierowym ręcznikiem.Smażymy na oleju ze wszystkich stron aż będą rumiane. Golonki przekładamy do gara z zimną wodą (tak by je zakrywała),gotujemy je ok godziny.(uwaga! przepis dyktuje mi mój mąż..pytam czy dodajemy już liście laurowe itp..a on na to  NIE !-.bo jeszcze zbieramy wcześniej szumowinę:D)

No więc ,jak ją zbierzemy to dodajemy te liście laurowe,pieprz, i ziele angielskie.:D

W czasie gotowania myjemy i obieramy warzywa kroimy w kosteczkę lub w słupki (czosnek drobno siekamy) i smażymy na rozgrzanej patelni, dodajemy sól,pieprz i goździki.Chwilę dusimy .Przelewamy zawartość patelni do garnka z golonkami. Gotujemy wszystko na małym ogniu ok 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stC, Golonki , warzywa i trochę wywaru przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy grzyby, i wlewamy piwo. Zapiekamy ok 30 minut bez przykrycia aż golonki będą złociste.

 

golonka I fota

niedziela, 21 listopada 2010

Mięso mielone ma tą zaletę że można z nim kombinować, robić na różne sposoby (pulpety, pieczeń rzymska, tradycyjne kotleciki,szaszłyczki itp), nigdy się nie nudzi:)

Dziś zrobiłam na obiad kotleciki mielone z pieczarkami i czerwoną cebulką.


 

KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI


* mięso mielone wieprzowe 500g

* 1 czerwona cebula

* jajko

* sól,pieprz

* kilka pieczarek (  ja miałam mrożone)

* bułka tarta

* olej

 

Do miski wkładamy mięso, i wbijamy jajo.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa.

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i i kroimy w kosteczkę, dodajemy do pozostałych składników, przyprawiamy do smaku.

Zawartość miski mieszamy, wyrabiamy ( najlepiej ręką ) dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej. formujemy zgrabne (powiedzmy :P ) kotleciki, które smażymy na złoty kolor, Można je pod koniec smażenia dusić 2 minuty, będą bardziej soczyste.

Smacznego.

kotlety mielone z pieczarkami

 

kotlety miel z pieczarkami

 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl