ciasta

czwartek, 09 października 2014

Gdy zobaczyłam to ciasto po raz pierwszy, tego samego dnia już stało w mojej lodówce. To był impuls:) Prawie wszystkie składniki miałam w lodówce, pognałam do sklepu jedynie po biszkopciki.

Krem ma smak adwokata, biszkopt nasączony jest kawą, do tego bita śmietana i kakao- coś niesamowicie pysznego!

Ten przepis jest z bloga Zjem to , i na stałe wejdzie do repertuaru moich ulubionych ciast :) 

ciasto kapitańskie 1

Ciasto kapitańskie

Biszkopt (blaszka 42 x 32 cm)

3 duże jajka

2 łyżki ciemnego kakao

Niepełna szklanka mąki pszennej

5 łyżek wody

5 łyżek oleju

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa adwokatowa

700 ml mleka

200 g miękkiego masła

3 żółtka

szklanka cukru

opakowanie cukru waniliowego

pół szklanki likieru "Adwokat"

4 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki pszennej

Bita śmietana

500 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy

Ponadto

Kakao

opakowanie okrągłych biszkoptów

zimny napar z kawy ( 3 łyżeczki kawy, łyżeczka cukru-zalać wrzątkiem i wystudzić)

Przygotowanie:

Przygotować biszkopt: Białka ubić na pół sztywno, partiami dosypywać cukier,po czym cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlać wodę i olej. Mąkę, kakao i proszek przesiać i na mniejszych obrotach miksera wmieszać w masę jajeczną.

Ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 175 st.C na ok 30 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem : Połowę mleka i szklankę cukru zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę wlać do gotującego się mleka i szybko zamieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia. Masło o temp pokojowej zmiksować, nie przerywając tej czynności dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec wlewać partiami likier, miksować krótko!

Biszkopt dobrze nasączyć zimnym naparem z kawy. wyłożyć 2/3 kremu adwokatowego, wyrównać powierzchnie i za pomocą sitka posypać kakao. Okrągłe biszkopciki maczać w pozostałym naparze i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostały krem.

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixami, wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce.

ciasto kapitańskie 2

adwokat

 

 

08:58, kolorowowkuchni , ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 września 2013

Jesienne, pachnące cynamonem ciasto, które znalazłam na blogu Słodkiej Babeczki , na stałe trafi do mojego zeszytu z niezawodnymi przepisami. Warto spróbować-jest pyszne:)

Ciasto z budyniem i śliwkami (blacha 25x30)

Ciasto:

2 budynie czekoladowe

1,5 szklanki maki pszennej

3/4 szklanki cukru

kostka masła lub margaryny

4 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 opakowania budyniu waniliowego

litr mleka

5-6 łyżek cukru

 

Dodatkowo:

700 g śliwek

łyżeczka cynamonu

2 łyżki brązowego cukru

cukier puder

 

Sposób przygotowania:

1) śliwki umyć, przeciąć na pół, wyjąć pestki- odstawić.

2) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i suchymi budyniami              czekoladowymi.Dodać pokrojone masło, żółtka i cukier- zagnieść dłuższą chwilę kruche ciasto*, następnie podzielić je na pół. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Drugą rozłożyć na blaszce, następnie wstawić do lodówki.

3) Z litra mleka odlać 200 ml do miseczki i rozmieszać budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie, szybko mieszać, zagotować i zdjąć z ognia- przestudzić.

4) Lekko ciepły budyń włożyć na ciasto w blaszce, na budyniu ułożyć obok siebie śliwki, obsypać je cynamonem wymieszanym z brązowym cukrem.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta które wcześniej było zamrożone.

5) Ciasto wstawić do gorącego piekarnika. piec 60 minut w 180 st.C. Po upieczeniu, i przestygnięciu posypać je cukrem pudrem.

 

* w oryginalnym przepisie ciasto jest przygotowane za pomocą miksera, masło uciera się z cukrem, i dodaje kolejno żółtka, a na koniec suche składniki. Ja ciasto zagniotłam ręcznie, ciasto jest bardziej sypkie niż klasyczne ciasto kruche-dlatego zagniatanie twa dłużej-jednak nie powinno nas to zniechęcać, że coś nie wyszło (to normalne).

kruche z budyniem i sliwkami

 

10:30, kolorowowkuchni , ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 września 2012

Maliny-kto ich nie lubi? Mają wspaniały zapach, naturalną słodycz i piękny kolor. W tym roku wyjątkowo solidnie zaopatrzyłam się w te słoneczne owoce. Część zamroziłam, upchałam w słoiczkach i zasypałam cukrem. Mąż przygotowuje nalewkę, dzieci objadały się świeżymi owocami polanymi jogurtem, a mi zachciało się ciasta, wilgotnego (to oczywiste),szybkiego w przygotowaniu, i takiego którego jeszcze nie piekłam.

Na tym blogu znalazłam idealny przepis:) którego plusem jest możliwość dodania ulubionych sezonowych owoców.

Ciasto jogurtowe z malinami

3 jajka

szklanka jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

1 3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

2 szklanki opłukanych malin

Ponadto:

Cukier puder, i kilka malin do dekoracji ciasta

 

Do malin wsypujemy czubatą łyżkę mąki, i delikatnie potrząsamy (dzięki czemu owoce nie opadną podczas pieczenia)

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka i oba cukry ubijamy mikserem. Dodajemy jogurt i olej. Następnie powoli wsypujemy mąkę. Na koniec należy delikatnie wmieszać owoce (najlepiej za pomocą łyżki)

Gotową masę wlewamy do wcześniej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy, i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C 35-45 minut.

ciasto jogurtowe z malinami

ciasto jog z malinami

10:39, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 06 czerwca 2012

W najbliższym czasie  na moim blogu będzie bardzo truskawkowo:D.

Tak naprawdę teraz zaczyna się wysyp najsłodszych truskawek, które dojrzewały w wolniejszym tempie, bez osłonek itp.

To ciasto od lat robiła moja mama, przepis zapewne znany niemal wszystkim, ponieważ do tego ciasta dodajemy sezonowe owoce, można  je przygotować z jagodami, ze śliwkami, wiśniami czy jabłkami.

Szybkie ciasto z truskawkami

4 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

kostka margaryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie cukru waniliowego

60-70 dag świeżych truskawek (lub inne sezonowe owoce)

cukier puder do obsypania ciasta po upieczeniu

 

Biała ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem, przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Na sam koniec wlewamy letnią, rozpuszczoną margarynę, i dokładnie mieszamy.

Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem blachy, układamy wcześniej umyte, osuszone,i pokrojone na pół truskawki.

Pieczemy w 180 st.C ok 30-40 minut. ( Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)

 

Gotowe ciasto ,obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Szybkie ciasto z truskawkami

15:21, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 27 maja 2012

piegusek-truskawka

Za momencik mamy czerwiec, rabarbar " wychodzi z mody ",a na topie stają się truskawki. Postanowiłam połączyć te dobrodziejstwa natury, jednak nie miałam pomysłu z czym, i jak to zrobić, ciasto drożdżowe jest pyszne, ale nudne.., kruche podobnie.

Troszkę się obawiałam że ciasto nie urośnie, jednak byłam na to przygotowana, bo niemal całkowicie odmieniłam biszkopta na oleju, dodając mak, i odrobinę mleka. Wszystko inne-kombinowane, krem uniwersalny- budyniowy, mus, truskawki polewa-moja fantazja..:)

Ciasto jak dla mnie jest idealne, biszkopcik lekko wilgotny, mus lekko kwaskowy, tak samo truskawki, jednak polewa, i krem nie pozwalają na robienie cierpkiej minki:)

piegusek

Piegusek z musem rabarbarowym

Biszkopt makowy:

* 6 jaj

* szklanka maki wrocławskiej

* 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

* szklanka cukru

* 1/2 szklanki oleju

* 4 łyżki mleka

* 1/3 szklanki suchego maku

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus rabarbarowy:

* 60-70 dag obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

* 1,5 szklanki cukru

* 1/2 szklanki wody

* opakowanie galaretki truskawkowej

Krem budyniowy:

* 0,5 l mleka

* budyń śmietankowy, lub waniliowy

* kostka margaryny

*1,5 łyżki cukru pudru

Polewa :

1/4 kostki margaryny, 3 łyżeczki kakao, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki mleka.

Ponadto:

1 kg świeżych truskawek,kolorowa posypka (drobne kuleczki)

Sposób wykonania:

Ciasto:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka, ponownie miksujemy, jednak na wolniejszych obrotach miksera.Dodajemy stopniowo przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia,następnie wlewamy mleko,następnie olej, i na samym końcu wsypujemy mak. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w 175-180 st.C ok 25 minut. Po przestygnięciu ciasto przekrawamy wzdłuż.

Mus rabarbarowy:

Obrany i pokrojony w kostkę rabarbar zalewamy wodą, wsypujemy cukier i rozgotowujemy na wolnym ogniu, często mieszając. Zdejmujemy rondelek z ognia,i wsypujemy  galaretkę truskawkową, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, by masa zgęstniała.

Gdy masa przestygnie wykładamy mus na jeden płat ciasta, i przykrywamy drugim.

Krem:

Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy. Margarynę (musi mieć temperaturę pokojową) miksujemy z cukrem pudrem, i dodajemy po jednej łyżce wystudzonego budyniu. Gotowy krem wykładamy na wierzch ciasta. Następnie układamy dosyć ciasno, na jeszcze świeżym kremie truskawki. Całość polewamy niedbale polewą, i posypujemy delikatnie kuleczkami cukrowymi.

Polewa:

Masło, margarynę, mleko, i cukier zagotowujemy na wolnym ogniu,cały czas mieszając.Polewa jest gotowa gdy cukier się rozpuści.

Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje kilka godzin po przygotowaniu.

piegusek 1


20:34, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Agreściak przypadnie do gustu miłośnikom kwaskowych smaków. Przepis dostałam od znajomej, w samą porę, bo  najwyższy czas  na pozbycie się zeszłorocznych zapasów w postaci kompotów:)

 

Agreściak

Pieczemy biszkopt z 5 jaj.

Masa:

2 duże słoiki agrestu-odcedzić

2 czubate łyżki żelatyny

2 budynie śmietankowe

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru pudru

3 żółtka (białka ubić osobno)

2 galaretki agrestowe

Sok z agrestu (ok 2,5 szklanki), budynie śmietankowe i żelatynę zagotować,wystudzić.

Margarynę, cukier, żółtka utrzeć i powoli połączyć z letnią masą budyniową. Do masy dodać połowę agrestu i delikatnie wymieszać. Krem położyć na biszkopcie, wyłożyć resztę owoców. Na wierzch polać wcześniej przygotowaną według przepisu na opakowaniu galaretką agrestową. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Uwaga:

Jeśli chcemy aby biszkopt był bardziej wilgotny, to można go nasączyć niewielką ilością soku z agrestu.

Agreściak





13:57, kolorowowkuchni , ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl