Ryby

środa, 06 listopada 2013

Wśród książek o tematyce kulinarnej na swoją kolej cierpliwie czekała ta o śledziach, nie wiem dlaczego prawie wcale do niej nie zaglądałam, przecież uwielbiamy ryby, a tak niewiele razy próbuje czegoś nowego, tylko przygotowuję je w swój sprawdzony sposób, jeden i ten sam-aż powiało nudą :P

Teraz nadrabiamy stracony czas, i na pierwszy ogień poszedł przepis na śledzie w słodko-kwaśnej zalewie, śledzie są bardzo delikatne, bardziej słodkawe niż kwaśne, dlatego następnym razem zmniejszę ilość cukru.

 

Śledzie w słodko- kwaśnej zalewie

Składniki:

* 4 duże dobrze wymoczone filety z solonych śledzi

* duża cebula pokrojona w plasterki

* pół dużej drobno pokrojonej marchwi

* pół pokrojonego w półtalarki pora

* 2 liście laurowe

* łyżka zmiażdżonych ziarenek czarnego pieprzu

* czerwona cebula do przybrania śledzi

 

Zalewa:

150 ml wody

9 dkg cukru

6 łyżek octu

 

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, odstawiamy by wystygła.

Filety płuczemy, i kroimy na nieduże kawałki, układamy warstwami w słoju; śledzie, marchew, por, cebula i przyprawy. Zalewamy całość marynatą, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki na 2 dni. Przed podaniem dekorujemy cieniutkimi plasterkami czerwonej cebuli.

śledzie w słodko-kwaśnej zalewie

 

 

11:13, kolorowowkuchni , Ryby
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 14 czerwca 2011

Ojczyzną tilapii jest Afryka, flety tej ryby są bardzo delikatne , szczerze polecam ponieważ mi bardzo smakowała.

 

Tilapia z sosem koperkowym (obiad dla 4 osób)

* 1 kg mrożonych filetów tilapii

* sól,pieprz

* tymianek (suszony)

* mąka i bułka tarta

* olej do smażenia

 

Rybę rozmrozić, wytrzeć ręcznikiem papierowym, przyprawić solą , pieprzem i tymiankiem.Odstawić na 20 minut.

Rozgrzać olej, bułkę tartą wymieszać z mąką, obtoczyć w niej rybę i smażyć na złoty kolor.

 

Sos koperkowy na ciepło

 

* szklanka rosołu warzywnego

* 2 łyżki mąki

* 3 łyżki posiekanego koperku

* 3-4 łyżki śmietanki 18% (do sosów)

* łyżka masła

* ewentualnie sól,pieprz

Schłodzony wywar warzywny zmieszać dokładnie z mąka i zagotować, cały czas mieszając, dodać śmietankę, koperek i na koniec masło.Podajemy na ciepło.

 

Młode ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie.

 

Sałatka:

* zielony ogórek

* duży pomidor

* 1/2 czerwonej cebuli

* sałata "masłowa" czerwona

* kilka rzodkiewek

* pęczek szczypiorku

* przyprawa do sałatek

* łyżka oliwy z oliwek z ostrą papryczką

* duża łyżka majonezu

Warzywa pokroić w kostkę lub słupki, sałatę "podrzeć" palcami,wszystko polać oliwą, posypać przyprawami, a na końcu wymieszać z majonezem.

 

Smacznego:)

tilapia

 

18:56, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 30 maja 2011

Ryby albo uwielbiamy albo ich nie znosimy, tak samo jest z wędkarstwem. Wielu ludzi nie widzi nic fajnego w siedzeniu i gapieniu się w spławik, czasami ładnych kilka godzin , inni tacy jak ja i mój mąż traktują to jak hobby, i mają na to całkiem inny punkt widzenia:)

Jeszcze jako mała dziewczynka wolałam iść z chłopakami na ryby..niż z koleżankami opalać się na plaży przy jeziorze.(nudy).ach co to były za czasy..te małe rekordy i rywalizacja z chłopakami:)

W związku z tym że ciut urosłam:) przystąpiłam do egzaminu i za kilka dni będę posiadaczką karty wędkarskiej:) tak więc stałam się Członkiem (rety!) Polskiego Związku wędkarskiego...

Prostymi słowami mojego kilku letniego syna jestem Panią wędkarką:)

 

Szczupak z duszoną cebulką

- 1 spory szczupak

- przyprawa do ryb (lub sól+ biały pieprz)

- mąka kukurydziana

- olej do smażenia

- 4 duże cebule

 

Rybę sprawiamy,ewentualnie kroimy na większe kawałki ,myjemy następnie nacieramy przyprawami i odstawiamy na 20 minut.

Cebulę obieramy, kroimy w talarki i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4 minuty, po tym czasie przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut.Przyprawiamy do smaku.

Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawą do ryb, obtaczamy w niej szczupaka, którego kładziemy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumienimy z dwóch stron, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy rybę ok 10 minut, co chwilę sprawdzając czy się nie przypala.

Podajemy gorącą rybę z cebulą i świeżym pieczywem.

szczupak

szczupak z duszoną cebulą

14:19, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 stycznia 2011

Jest to ryba z rodziny karpiowatych,jednak dużo smaczniejsza, dużo chudsza, kolejny plus to duże ości,które z łatwością można wyciągnąć.

Jedyna wada to twarda skóra,po usmażeniu.

Zawsze robiłam do wszystkiego panierkę z bułki tartej,sypałam przyprawę "do ryb" i smażyłam.To był duży błąd, to zabijało jej smak.

Człowiek całe życie się czegoś uczy.Ryba kocha biały pieprz,sól,cebulę, bułkę  zastąpić mąką-to cały sekret dobrze przygotowanej ryby.Najlepiej jest ją przyprawić kilka godzin wcześniej,obłożyć cebulką,skropić cytrynką, następnie obtoczyć w mące i powoli smażyć na złoty kolor.Gdy będzie rumiana przykryć by się poddusiła.

SMAŻONA TOŁPYGA

Składniki

* tołpyga

* sól

*biały pieprz

* mąka

* olej

* 1 duża cebula

* sok z cytryny

 

Sos:

Jogurt naturalny,mrożony koperek,vegeta.Wszystkie składniki połączyć,polać na usmażoną rybę.

Długo szukałam sosu do ryby,jednak wszystko jest na bazie śmietany za którą nie przepadam, więc zastąpiłam ją poczciwym jogurtem:)

tołpyga

tołpyga surowa

tołpyga b

18:27, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 08 listopada 2010

ryba w sosie słodko-kwasnym

 

Bardzo fajny sos,mogę porównać go do takiego kupionego sosu ze słoiczka,tylko ten lepszy bo domowej roboty. Pasuje zarówno do ryby jak i kurczaka,podanego z ryżem.

Przepis cytuję z książki 1000 klasycznych potraw "Kuchnia Chińska"


RYBA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM

* 1 duży okoń albo podobna ryba ( u mnie były całkiem inne od okoni pstrągi :p )

* 1 jajko

* 50 g mąki kukurydzianej

* olej do smażenia

 

SOS

* 1 łyżka oleju rzepakowego

* 1 zielona papryka

* 100 g plastrów ananasa w syropie (kroimy w kosteczkę)

* 1 cebula pokrojona w kostkę

* 100 g brązowego cukru

* 4 łyżki bulionu z kury

* 4 łyżki octu winnego

* 1 łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 łyżka mąki kukurydzianej

* 1 łyżka sosu sojowego

Oczyszczamy rybę, obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie w mące kukurydzianej. Rozgrzewamy olej i smażymy rybę tak długo, aż będzie miękka w środku.Dokładnie odcedzamy i trzymamy w cieple.

Aby przygotować sos, rozgrzewamy olej i smażymy paprykę pokrojoną w paski, odcedzonego ananasa oraz cebulę 4 minuty. Dodajemy 2 łyżki syropu z ananasów,cukier, bulion, ocet winny, koncentrat pomidorowy, mąkę kukurydzianą i sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia,mieszając.

Gotujemy na wolnym ogniu,mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Polewamy rybę sosem i podajemy.

Ryba w sosie slodko kwaśnym

 

13:46, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
czwartek, 20 maja 2010

Dzisiaj na kolację będzie rybka:) Co prawda złowiona w sklepie:) bo do morza mamy jakieś 360 km:)

PRZEPIS Z KSIĄŻKI EWY ASZKIEWICZ "KUCHNIA POLSKA"-TROSZKĘ GO  ZMIENIŁAM


Śledzie po królewsku:


* 6 solonych śledzi 

* puszka groszku konserwowego

* 4 jajka ugotowane na twardo

* pęczek szczypiorku wraz z cebulką

* szklanka majonezu

* 2-3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany

* sól

* pieprz

* liście sałaty

* natka pietruszki do przybrania

* ogórek korniszony

* cebula

Posiekane jaja, odsączony groszek i szczypiorek z cebulką łączymy ze śmietaną i majonezem.Przyprawiamy solą i pieprzem.

Wcześniej namoczone śledzie płuczemy i kroimy na kawałki ( w wersji z książki są w całości) Liście sałaty układamy na talerzu,następnie na nich w równych ilościach sałatkę.Na sałatce śledzie,między śledzie wkładamy plasterki ogórka.Całość posypujemy piórkami cebuli i przybieramy natką pietruszki.

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU 2

ŚLEDZIE PO KRÓLEWSKU 3


17:32, kolorowowkuchni , Ryby
Link Komentarze (3) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl