Desery

środa, 21 marca 2012

 Tak ten deser nazwała moja córka :)

Deser jest fantastyczny, bardzo syty, a mus wiśniowy znakomicie współgra z całością. Deser i wiele innych pyszności zrobiłam z okazji naszej kolejnej rocznicy ślubu. Mój mąż uwielbia słodkości- więc był zachwycony.

 

turkusowa laguna

 

Turkusowa laguna (na 6 szklaneczek po 300 ml)

* galaretka niebieska firmy "Wodzisław"

* galaretka brzoskwiniowa

* 1/2 opakowania galaretki wiśniowej

* 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

* banan

* mandarynka lub pomarańcza

* tabliczka mlecznej czekolady

* słoik drylowanych wiśni z kompotu

* 3 łyżki drobnego cukru

* 400 ml kremówki 30%

* 2 szklanki mleka

* 2 opakowania "śnieżki" w proszku

Mandarynkę obieramy, dzielimy na cząstki.W osobnych miseczkach rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody galaretkę niebieską i brzoskwiniową. Studzimy, ale muszą stać w temp pokojowej. Na dno szklaneczek kładziemy po kawałku mandarynki, zalewamy 2-3 łyżkami galaretki brzoskwiniowej, i wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka będzie twarda, do każdej szklanki wlewamy po 3 łyżki niebieskiej galaretki, i ponownie wstawiamy do lodówki. Obieramy banana i kroimy go w grubsze plasterki, które układamy na niebieskiej galaretce i zalewamy pozostałą galaretką brzoskwiniową, gdy ta stężeje wlewamy resztę niebieskiej galaretki.Ponownie wkładamy do lodówki.

Czekoladę łamiemy na kawałki (zostawiamy 4 kostki do starcia) i wkładamy do rondelka, wlewamy łyżkę mleka i ją rozpuszczamy . Odstawiamy by  przestygła. Ubijamy 400 ml kremówki, gdy będzie sztywna powoli wlewamy czekoladę i szybko miksujemy. Przekładamy mus do szklaneczek, które wstawiamy do lodówki.

Słoik wiśni, wraz z kompotem zagotowujemy w garnku,łyżką zgniatamy wiśnie, dodajemy 3 łyżki drobnego cukru, oraz pół opakowania budyniu śmietankowego. Zdejmujemy z ognia i na koniec wsypujemy pół opakowania wiśniowej galaretki. Dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Studzimy. Mus wiśniowy wykładamy na mus czekoladowy.

Na sam koniec ubijamy śnieżki z mlekiem. Wkładamy do szklanek i posypujemy startą czekoladą.

Smacznego!

Deser musi być dobrze schłodzony, bardzo często robię ten mus czekoladowy, który używam jako dodatek do deserów, ale gównie jako krem do naszego ulubionego tortu.

turkusowa laguna2


 

10:14, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (1) »
sobota, 07 maja 2011

Dla odmiany kolorowy deser, porcja dla 6 osób.

deser


Deser z kremem czekoladowym i galaretką

- 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi lub agrestowym

- czekolada mleczna

- wydrylowane wiśnie  i dwie brzoskwinie z kompotu

- 1 mały banan

- 3 łyżki mleka

- 500 ml kremówki 30%

- 250 ml kremówki 36%

- 2 kostki gorzkiej czekolady

- perełki złote cukrowe i ażurki z czekolady do ozdoby.

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, studzimy, wlewamy do salaterek,lub szklaneczek obranego banana kroimy w plasterki które wrzucamy do galaretki, salaterki ustawiamy w lodówce po skosie (opieramy o co się da:) )

Kremówkę 36% ubijamy, mleko podgrzewamy w rondelku i wrzucamy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia i ściągamy z ognia.Lekko studzimy, dodajemy powoli do kremówki cały czas miksując. Krem wkładamy do lodówki, na ok 10-15 minut

Odsączone wiśnie i brzoskwinie układamy na sztywnej galaretce, na owoce wkładamy krem czekoladowy na który ścieramy gorzką czekoladę.

Kremówkę 30% ubijamy,wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem czekoladowy.Ozdabiamy perełkami i ażurkami z czekolady deserowej.

Smacznego.

deserr

17:52, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (11) »
wtorek, 22 lutego 2011

Aromatyczne, bardzo słodkie,syte i pyszne- takie jest crumble.

Przepis pochodzi z blogów internetowych, widziałam wiele wersji, z goździkami,imbirem, oraz takie jak dziś zrobiłam czyli z cynamonem.

Aromatyczne crumble z jabłkami (4porcje)

Kruszonka

* 70 g masła lub margaryny

* 70 g mąki pszennej

* szczypta soli

* 70 g drobnego cukru

* 40 g posiekanych płatków migdałowych

Wszystkie składniki szybko zagniatamy, ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

* 4 średnie jabłka

* 30 g rodzynek

* czubata łyżka brązowego cukru

* pół łyżeczki cynamonu

* masło

Jabłka obieramy,kroimy w kosteczkę, dodajemy brązowy cukier, rodzynki i cynamon, wszystko razem mieszamy. Masło wkładamy na patelnię,podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mieszaninę jabłek.Smażymy tak długo, aż jabłka się zarumienią i zmiękną.(A ten zapach w całym domu-bezcenny)

Piekarnik nagrzewamy do 200st C.

Ramekiny(lub inne naczynie żaroodporne) smarujemy masłem, po czym nakładamy jabłka do 3/4 wysokości naczynia. Obsypujemy kruszonką(można ją zetrzeć na tarce-jeśli jest dobrze schłodzona)

Pieczemy 15-20 minut.

Podajemy na ciepło w towarzystwie lodów,bitej smietany( lub bez dodatków).

aromatyczne crumble z jabłkami

Aromatyczne crumble jabłka

aromat crumble z jabłk




 

19:09, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (7) »
wtorek, 30 marca 2010

Zakupiłam słynną formę do deserów więc trzeba ją zaraz wypróbować-banalnie prosty,efektowny i lekki deser,

 

* Galaretka "owoce leśne"

* galaretka "agrestowa"

* mały banan

* garść jagód (ja miałam mrożone)

* 500 ml kremówki 30 %

 

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w kubku (200ml) ciepłej wody, wystudzoną wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki.Gdy juz stęgnie układamy na niej plasterki banana.

Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuszczamy w większym naczyniu (300 ml), 100ml odlewamy do innego kubeczka i wrzucamy  jagody.wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka z owocami będzie twarda kroimy w kostkę.

Kremówkę ubijamy,(2 łyżki odkładamy do dekoracji),a do ubitej kremówki wlewamy resztę ,ale uwaga! tęgnącej się galaretki o smaku owoce leśne.chwilę miksujemy.Następnie wsypujemy do "ptasiego mleczka" wcześniej pokrojoną galaretkę z owocami,i delikatnie mieszamy łyzką.Przekładamy do formy.Zamykamy szczelnie i wstawiamy na  2-3 godziny do lodówki.

Przed podaniem dekorujemy odłożoną kremówką.

Ptasie mleczko inaczej

ptasie mleczko inaczej2


 

17:22, kolorowowkuchni , Desery
Link Komentarze (3) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl