Zupy

niedziela, 21 kwietnia 2013

Pamiętam kiedy pierwszy raz zostałam poczęstowana tą zupą , i jakie było moje zdziwienie gdy okazało się że ów zupa z rybami nie ma nic wspólnego:)

Wywar przygotowany jest na solidnej porcji rosołowej, dzięki czemu na zupie pojawiają się charakterystyczne oczka. Na końcu gotowania, zupę doprawia się słodką śmietanką, moją musiałam "zaciągnąć" mąką, ze względu na mojego synka któremu nie wiedzieć czemu robi to wielką różnicę :)

Zupa "ślepe ryby"

- porcja rosołowa

- małe udko kurczaka (pałka)

- 4 duże marchewki

-1 duży korzeń pietruszki

- kawałek selera (korzeń)

- zielona fasolka szparagowa (u mnie mrożona)

- 3 średnie ziemniaki

- ziele ang, ziarenka pieprzu, liście laurowe

- kostka rosołowa,lub przyprawa typu kucharek

- świeżo mielony pieprz

- pół szklanki słodkiej śmietanki do zup

 

Sposób przygotowania:

 

1) Porcję rosołową i mięso płuczemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i wstawiamy na ogień, przed zagotowaniem ściągamy pianę.Dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liście laurowe.Gotujemy ok 25 minut.

2) Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. dodajemy do wywaru.Fasolkę dodamy 15 minut przed końcem gotowania.

3) Całość gotujemy podobnie jak rosół, na niedużym ogniu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy fasolkę, oraz kostkę rosołową lub przyprawę do zup.

4) Wyciągamy miękkie mięso,gdy przestygnie,palcami, lub widelcem oddzielamy mięso od kości, rozrywamy kurczaka na nieduże kawałki i wrzucamy do zupy. Kości wyrzucamy.

5) Gotową zupę zdejmujemy z ognia, wlewamy do miseczki i mieszamy ze śmietaną (aby ją zahartować) Następnie powoli, wlewamy rozrobioną śmietanę do garnka, ciągle mieszając.

Jeśli lubisz gęściejsze zupy, to proponuję "zaciągnąć" ją mąką:

Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać po łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Po czym wlać rozrobione mąki do gotującej się (ważne) zupy. Wymieszać, i gotować 2 minuty.

ślepe ryby

 

 

 

15:17, kolorowowkuchni , Zupy
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 lutego 2013

Zupa rybna

 

 

Zupa rybna

Składniki na wywar:

* głowy, pozostałości po filetowaniu mieszanych ryb (morskich i słodkowodnych)

* ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe

Pozostałe składniki:

2 tuszki obranego ze skóry dorsza( lub innej ryby)

2 duże marchewki

pietruszka, kawałek selera

średni por (biała część)

3 ząbki czosnku

czerwona cebula

puszka pomidorów bez skóry

łyżka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, zioła prowansalskie, posiekana natka pietruszki

Ponadto:

jeden ziemniak na osobę (pokrojony w kosteczkę i ugotowany osobno)

pokrojona na ćwiartki cytryna

 

1) Rybie głowy, oraz pozostałości po filetowaniu wrzuciłam do garnka z zimną wodą, gdy ściągnęłam pianę przed zagotowaniem się wywaru, dodałam przyprawy. Wywar gotowałam na małym ogniu ok 60 minut. Całość dwa razy przecedziłam przez gęste sito.

2) Na rozgrzanym oleju , podsmażyłam pokrojony czosnek, cebulę oraz por. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej, wrzuciłam do rondelka z cebulą i chwilę smażyłam.Na koniec dodałam pomidory z puszki, i dusiłam jeszcze 3-4 minutki. Całość przełożyłam do wywaru rybnego.

3) Zupę gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodałam koncentrat pomidorowy, oraz przyprawy. Jakieś 10 minut przed końcem gotowania do garnka delikatnie włożyłam pokrojoną rybę, i delikatnie gotowałam, zupa powinna "pykać" jak rosołek:)

4) Ziemniaki ugotowałam osobno. Zupę posypałam natka pietruszki. Przy każdej miseczce powinna znajdować się cytrynka, aby każdy mógł sobie nią doprawić zupę do smaku.

Zupa ryb

 

 

 

18:45, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 20 lipca 2012

Zupy lubię, jednak zupa krem nie budzi we mnie entuzjazmu, tłumacze sobie to kwestią przyzwyczajenia, od dziecka przecież u większości z nas gotowano zupy z czymś tam, co nabierało się łyżką, i zjadało, sam wzrok łowił wszystko co w zupie pływało:)

Od lat prześladowała mnie zupa krem z cukinii, podobnie jak zupa krem z pieczarek-ta druga wcale nas nie zachwyciła, mimo że przygotowałam ją kilkakrotnie, z różnych przepisów- szukając tego idealnego.Na jakiś czas dałam sobie spokój ze zmiksowanymi zupkami.

Zachęcona przez pochlebne opinie na temat tej zupy, postanowiłam ją ugotować, no i chyba jestem skłonna przeprosić się z kolejnym daniem:)

Zupa jest obłędna, delikatna,lekko czosnkowa:) i bardzo, bardzo szybko się ją przygotowuje:)

Zupa krem z cukinii

* 4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii wraz ze skórką (wydrążonej!)

* duży ząbek czosnku

* cebula

* średniej wielkości młody ziemniak

* kostka rosołowa

* 2 łyżki oleju

* 1/2 serka topionego ( śmietankowy Hochland )

* natka pietruszki

*pestki dyni do dekoracji

 

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Zeszklić w wysokim rondlu na rozgrzanej oliwie, dodać startą cukinię, smażyć często mieszając. Ziemniaka obrać i pokroić w małą kostkę (aby szybko się ugotował), kostkę rosołową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Do cukinii wrzucić ziemniaka, zalać całość bulionem, i dokładnie wymieszać. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut.

Wyłączyć gaz i dodać pokrojony serek, wymieszać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Gorącą rozlać do talerzyków, posypać pestkami dyni, i przybrać natką pietruszki.

Podawać z ulubionym pieczywem, lub grzankami:)

zupa krem z cukinii

 

15:47, kolorowowkuchni , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 listopada 2010

Postanowiłam zrobić Kapuśniak inaczej niż do tej pory, który gotowałam zawsze z kapusty kiszonej. Ciekawy smak. zupka godna polecenia.

Przepis z książeczki "Ulubione dania z kapusty" jednak nie do końca trzymałam się proporcji np litr wody to za mało na gar zupy:),tak samo w przepisie jest do wyboru kapusta biała lub kiszona.ja robiłam z białej,więc podaję wypróbowany przepis. )

 

KAPUŚNIAK

* 50 dag białej kapusty ( pół główki małej kapusty)

* 1 litr wody (więcej)

* 30 dag wieprzowiny (najlepsze żeberka)

* porcja włoszczyzny (dałam 3 marchewki,pietruszkę,kawałek selera)

* 25 dag ziemniaków (dałam dwa duże ziemniaki)

* 2 pomidory (mogą być z puszki )

* cebula

* 2 łyżki smalcu

* łyżka mąki

* 2 licie laurowe, ziele angielskie

* sól,pieprz

 

Mięso pokroić na porcje i zalać zimną wodą, zagotować. Obrać włoszczyznę, pokroić w słupki lub kostkę.Kapustę poszatkować. Warzywa i kapustę dodać do mięsa i gotować do miękkości ok 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Dorzucić wszystkie przyprawy, pomidory i gotować 15 minut.

Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na smalcu, dodać do niej mąkę i przyrządzić zasmażkę.

Tę zasmażkę wlać do zupy,doprawić solą i pieprzem. Jeśli ktos lubi, może dodać kminek lub jagody jałowca.

 kapuśniak

13:11, kolorowowkuchni , Zupy
Link Komentarze (5) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl