Ciasteczka/ Pierniczki

środa, 22 października 2014

Ekspresowe ciasteczka, z dodatkiem marchewki, cynamonu i domowej konfitury malinowej, posypane cukrem pudrem-fajna sprawa. Przepis dostałam od koleżanki, a ta jak się dopiero dowiedziałam spisała go z programu Pyszne 25 Ani Stelmach, ciastka w oryginalnej wersji noszą nazwę "kocie oczka". (przepis jest troszkę zmieniony)

kocie oczka p

Kocie oczka

Składniki:

3 średniej wielkości marchewki

200g masła

jajko+ żółtko

450 g mąki pszennej

szczypta (lub dwie) cynamonu

70 g cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka soku z cytryny

konfitura malinowa

cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek

Sposób przygotowania:

Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach . dodać jajko, żółtko, cukier puder, mąkę z proszkiem, sok z cytryny, masło i cynamon. Zagnieść ciasto. Rozwałkować.

Wycinać szklanką kółeczka ( na jedno ciastko potrzebujemy 2 kółeczka; jedno całe, drugie z dziurką wycięta kieliszkiem lub nakrętką od napojów)- wycinamy tak jak na oponki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastko bez dziurki, a na środek ciastka za pomocą łyżeczki  kładziemy konfiturę malinową, i na wierzch kładziemy ciastko z dziurką (małe kółeczka które nam zostaną pieczemy razem z kocimi oczkami)

Ciasteczka pieczemy w 190 st.C ok 15 minut

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

kocie oczka


 

czwartek, 05 grudnia 2013

Pierwszy raz upiekłam je w zeszłym roku, szybko zostały zjedzone, więc robiłam drugą turę. Jak dla mnie są to jedne z lepszych jakie jadłam- a jeśli chodzi o pierniki to jestem wybredna. Przepis "ukradłam"z bloga "Moje wypieki"-polecam, są tam wspaniałe propozycje na świąteczne słodkości:)

Pierniczki jak alpejskie robimy w dwóch etapach, ciasto przygotowuje się dzień przed pieczeniem, są mięciutkie w dniu w którym się piekły, później nieco twardnieją,dlatego trzeba zamknąć je w pudełku i pozostawić na dwa tygodnie- tyle zostało do świąt,więc się śpieszmy!!

 

Pierniczki jak alpejskie

Ciasto:

kilogram mąki pszennej

8 żółtek

3 białka

1,5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

200 ml gęstej kwaśniej śmietany

3 łyżeczki sody

opakowanie przyprawy do pierników

kostka margaryny (250g)

400 g miodu

 

 

  • Miód zagotować z przyprawą, zdjąć z ognia, dodać margarynę i poczekać aż się rozpuści i  wystygnie.
  • W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić by zwiększyła swoją objętość.
  • Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając dodawać żółtka.
  • W dużej misce mąkę wymieszać z kakao
  • Ubite jajka wlać do mąki, mieszać drewnianą łyżką, wlać miód z margaryną i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.

Ciasto będzie dość rzadkie jak na zagniatanie, jednak w ciągu 24 godzin zgęstnieje. Miskę szczelnie zarywamy i odstawiamy w chłodne miejsce -ale nie do lodówki!

 

W dniu pieczenia:

  • Ciasto porcjami wyrabiam, podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wykrawamy foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stC do 10minut.
  • Jeśli nie ozdabiamy pierników lukrem i chcemy by pierniczki były z połyskiem, należy posmarować je roztrzepanym białkiem.

alpejskie

wtorek, 29 października 2013

Ciasteczka z wyglądu są odrażające-ale o to w tym chodzi:) uważam że nie może ich zabraknąć w Halloweenowy wieczór wśród upiornego jedzenia, od dawna mnie kusiły krążąc na blogach, ostatecznie zrobiłam te z przepisu Słodkiej babeczki

Od siebie dodałam aromat rumowy- zapach powalający:), i z suszonych rodzynek lub żurawiny można zrobić obrzydliwe parchy:P

Paluchy wiedźmy

Składniki :

* kostka masła, ew. margaryny

* szklanka cukru pudru

* jajko

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* ekstrakt waniliowy, lub cukier z prawdziwa wanilią

* aromat rumowy (niekoniecznie)

* szczypta soli

* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

Migdały, sparzone i obrane.

czerwony barwnik, lub pisak cukrowy

 

Sposób przygotowania:

1) Masło i cukier puder wyrobić mikserem ( mieszadłem do ciasta kruchego), następnie dodać jajko, szczyptę soli, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec dodać aromaty. Ciasto wyłożyć na blat, chwilę zagnieść ręcznie ( w razie potrzeby dosypać mąkę), zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 minut.

2) Obrane migdały przepołowić (niekoniecznie, mogą być całe).

3) Ciasto urywać i rolować wałeczki, lekko je spłaszczyć, i formować paluchy (nie za grube bo ciasto dosyć mocno rośnie), charakterystyczne zmarszczki zrobić nożem, na koniec każdego palca dosyć głęboko wbić połówkę migdała.

4) Ciastka piekłam 10 minut w 200 st. C z termoobiegiem.

Gotowe!!

paluchy wiedźmy

 

 

czwartek, 01 listopada 2012

Nie często piekę ciasteczka, a przecież tak szybko się je przygotowuje, w dodatku znikają z przerażającą prędkością:) Musiałam uciekać z nimi aby strzelić im fotkę:) oczywiście nie wszyscy się na nie załapali, bo z tej porcji wyszło mi ok 12 sztuk.

Przepis znalazłam na Wspaniałym BLOGU :)

Troszkę pozamieniałam składniki; kondensowane wiśnie zastąpiłam suszoną żurawiną:) na koniec musnęłam je polewą co jest niekonieczne, bo ciastka i bez tego są słodkie:)

 

Ciasteczka z rodzynkami i żurawiną

200 g mąki

100g schłodzonej margaryny lub masła

łyżeczka proszku do pieczenia

80 g cukru trzcinowego lub zwykłego białego

1 roztrzepane jajko

100 g rodzynek

10 dag suszonej żurawiny (lub pokrojonych kondensowanych wiśni)

2-3 łyżki mleka

W misce wymieszać mąkę z proszkiem. Dodać drobno pokrojoną margarynę i rozcierać palcami, aż powstaną "okruszki" ( konsystencja mokrego piasku)

Dodać cukier, rodzynki i żurawinę, wymieszać. Na koniec dodajemy jajko i mleko. Całość wyrabiamy ręką, lub drewniana łyżką. Następnie lepimy kulki, spłaszczamy je dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy 16-18 minut. Ciastka nie powinny się zbytnio zarumienić.

Z funkcją termoobiegu pieczemy je w 175 st.C

Jeśli mamy piekarnik bez tej funkcji temperatura powinna być wyższa ok 200st.C

 

ciasteczka z rodzynkami i żurawiną

wtorek, 07 grudnia 2010

pierniczki aa

 

Nie jadam pierników, nie przepadam za nimi od dziecka-dlaczego ja tak uważałam? Dlaczego z wiekiem do niektórych potraw ,przypraw, napojów (bo jako dziecko twierdziłam że nie będę nigdy pić kawy!-teraz jestem kawoholiczką:) )dorastamy,mówimy "przepraszam", i zajadamy sie jak by nigdy nic:D

Teraz lubię pierniki, lubię ten zapach,polubiłam cynamon. Pieczenie,ozdabianie,chociaż nie są idealne, to sprawiają mi dużo przyjemności,satysfakcji.Dla niektórych takie nic..dla mnie takie wielkie COŚ :D

Pierniczki upiekłam 2 tygodnie temu,teraz je ozdabiałam, bo czas mi na to pozwolił.Najlepiej je upiec wcześniej 4-6 tygodni przed świętami. .Chociaż po tych 2 tygodniach troszkę zmiękły i są zjadliwe.

Przepis znalazłam na blogu " kuchnia Alicji "

i z niego cytuje sposób wykonania (ale troszkę po 'swojemu' )


Elfowe Pierniczki


W rozgrzanym garnuszku rozpuścić 50 gr masła i 100 gr miodu, 1 paczuszkę cukru waniliowego i paczuszkę (ja dałam pół) przyprawy korzennej do piernika. Rozpuść składniki na małym ogniu , cały czas mieszając.

Zestaw z ognia, dodaj 1 jajko i 350 gr mąki.Wsypuj ją stopniowo.Można dać szczyptę sody.Kiedy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę i zagnieć.Jeśli ciasto się "sypie" dodaj jeszcze miodu.Rozwałkuj ciasto niezbyt cienko i wycinaj foremkami pierniczki.

Pieczemy ok 10 minut w 170.C

pierniczkib

pierniczki A

 

 

 

 

 

piątek, 14 maja 2010

Nie ma nic do kawy ,a na plecach siedzi leń, i ciężko, tak ciężko się wybrać do sklepu ten 1 km...

Moja córka wpadła na pomysł bym zrobiła ciasto,przeglądając internet zobaczyłam piękne  ciasteczka które są na tym blogu

Przepis troszkę zmieniłam,tzn dodałam dwa składniki.

No i zaraz będzie ta kawka:)


CIASTECZKA

* 1 jajko

* 100 g cukru pudru

* starta skórka z 1 cytryny

* łyżeczka soku z cytryny

* pół łyżeczki cynamonu

* 250 g miękkiego masła

* 2,5 szklanki mąki

* 1 łyżka zimnej wody

 

Wszystkie składniki razem zagniatamy,zawijamy w folię, lub w misce wstawiamy do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na 4-5 mm grubości. Stół wczesniej podsypać mąką.Wycinamy ciasteczka, które układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce.

Pieczemy ok 10 minut w 200 st C

Ciasteczka

ciasteczka 0



 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl