Propozycje na wielkanoc

środa, 06 kwietnia 2011

Z jajkami to można na milion sposobów,oto jeden z nich:P

 

Jajka faszerowane rzeżuchą z różowym sosem

Składniki:

* 6 jajek ugotowanych na twardo

* 2 łyżeczki posiekanej rzeżuchy

* parówka dobrej jakości

* czubata łyżeczka majonezu

* łyżeczka musztardy

* słodka papryka w proszku (szczypta)

* pieprz

* 6 plastrów zielonego ogórka (pokrojonych po skosie)

Jaja obieramy,odcinamy czubek tak byśmy mogli wyciągnąć żółtko ,i  delikatnie "dół", by jajko mogło stać na talerzu.

Parówkę drobniutko kroimy, następnie ucieramy z żółtkami,rzeżuchą dodając kolejno, majonez,musztardę i przyprawy.Farszem nadziewamy "miseczki" z białek które ustawiamy na plastrach ogórka.

Sos:

* łyżka majonezu

* łyżka chrzanu z żurawiną

Łączymy ze sobą te dwa składniki, sosem polewamy talerz z jajkami.

Jajka obsypujemy rzeżuchą, i podajemy.

jaja z rzezuchą

środa, 19 maja 2010

Nie tylko na święta,ale i na kolację czy śniadanie w sobotni poranek:)

Już wiele razy robiłam faszerowane jajka, ale z pieczarkami to pierwszy raz,

I tak na moim blogu ląduje  kolejny przepis od Zebrry


JAJKA FASZEROWANE NA GORĄCO

*  10 jaj

* 300g pieczarek

*  natka pietruszki

*  bułka tarta

* masło

* sól

* pieprz

 

Jajka gotujemy na twardo ,studzimy.

Ostrożnie, ostrym nożem przecinamy je na pół w skorupkach,starając się jak najmniej je uszkodzić. Wyciągamy łyżeczką całe jajko ,a skorupki odkładamy.

Pieczarki kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle.Dodajemy drobno posiekane jajka i natkę. Dokładnie mieszamy. (Taką masę można przygotować w malakserze)przyprawiamy do smaku i ponownie mieszamy.

Farsz wkładamy do skorupek, lekko dociskając. Wierzch posypujemy bułką tartą, i smażymy jajka (tylko wewnętrzną stronę)  na maśle, na złoty kolor.

jajka faszerowane na gorąco




BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl