Dania jarskie

poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekane brokuły

Zapiekane Brokuły

Składniki:

Brokuły 2 sztuki

szklanka śmietanki 30 %

łyżka mąki ziemniaczanej

ulubione zioła

sól, pieprz

filiżanka startego sera

sposób wykonania:

1) Brokuły opłukać, w garnku zagotować wodę, włożyć brokuły do wrzątku, i podgotować ok 6-8 minut. Odcedzić.

2) Brokuły przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

3)Za pomocą miksera wymieszać śmietankę z mąką, i przyprawami ( powinna się spienić i zgęstnieć-ale nie ubić!)

4)Brokuły zalać śmietanką, na wierzch posypać ser.

Piec 20 minut w 180st.C

zap brok

 

10:17, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 sierpnia 2012

Pasztet z cukinii

 

Jest to mój drugi pasztet z cukinii w ciągu tego tygodnia, pierwszy nie zdążył dobrze wystygnąć,jego piękny zapach nie pozwolił nam czekać- bardzo nam smakował:)

Przepis znalazłam całkiem przypadkiem na forum WIZAŻ. Zrobiłam go troszkę "po swojemu", dodałam inne składniki np. zamiast dwóch cebul, dałam jedną i ząbek czosnku, dałam tez startą marchewkę i zioła prowansalskie.

Pasztet jest rewelacyjny, można jeść go ze wszystkim, np z sadzonym jajkiem, z bułką, z keczupem, czy sosem czosnkowym- z czym tylko mamy ochotę.

Pasztet z cukinii (keksówka o wymiarach 25x12 )

5 szklanek startej cukinii (tarka jarzynowa)

5 średnich jaj

2 szklanki bułki tartej

szklanka drobno startego żółtego sera

3/4 szklanki oleju

średnia marchewka (starta na tarce o drobnych oczkach)

ząbek czosnku

średnia cebula

natka pietruszki

sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cukinię dobrze umyłam. Przekroiłam na pół, i za pomocą łyżki usunęłam i wyrzuciłam miąższ. Następnie cukinię pokroiłam na mniejsze kawałki, starłam wraz ze skórką na tarce jarzynowej, lekko posoliłam i odstawiłam na 5minut, po tym czasie lekko ją odcisnęłam.

Czosnek,cebulę oraz natkę drobniutko posiekałam, wszystkie składniki połączyłam, przyprawiłam i dokładnie wymieszałam. Keksówkę wysmarowałam tłuszczem i wyłożyłam papierem do pieczenia (dzięki czemu łatwiej wyciągnęłam pasztet.

Masę wkładamy do foremki, wygładzamy łyżką, i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 180st.C

Zanim wyciągniemy pasztet z foremki, musi wystygnąć inaczej się rozpadnie.

Smacznego!

Pasztet z cuk

 

 

 

10:24, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 29 września 2011

Nie ma co ukrywać że pierogi, w szczególności ich lepienie to czasochłonne zajęcie, dlatego nie często je robię, ale jak zacznę to hurtem, bo zawsze połowę(lub mniej) mrożę.

Ciasto jest wielokrotnie "sprawdzone" wychodzi z tej porcji ok 60-65 pierogów wykrawanych szklanką.

Problem miałam jedynie z farszem bo zrobiłam go odrobinę za mało (zabrakło na te 10 pierogów extra:)  ) i ilość składników na "oko" więc proszę mieć "poprawkę" na ilość podanych składników farszu.

 

Pierogi z kapustą i grzybami 1

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto na pierogi:

* 3 szklanki maki pszennej

* szczypta soli

* 2 żółtka

* 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

* sól, i olej do gotowania pierogów.

* mąka do podsypywania pierogów

 

Farsz

* 1/2 kg kiszonej kapusty

* 2 średnie cebule

* garść suszonych grzybów

* liść laurowy, ziarenka pieprzu

* sól, pieprz mielony

PONADTO

* zrumieniona na oleju cebula do polania pierogów

 

Kapustę kiszoną rozdrabniamy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liścia laurowego i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez 15-20 minut.Odcedzamy,liścia i ziarna pieprzu odrzucamy.

Grzyby namoczone wcześniej w wodzie gotujemy, aż staną się miękkie.Odcedzamy i po przestygnięciu drobno je kroimy. Dodajemy do kapusty. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.Gdy się zeszkli dodajemy do niej kapustę z grzybami i 5minut smażymy, ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być lekko pikantny.

 

Mąkę,sól, żółtka łączymy ze sobą w misce, zagniatamy jedną ręką, dolewając porcjami wodę. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie gładkie. Dzielimy je na dwie części. Jedną przykrywamy ściereczką by nie obeschło. Drugą rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na które nakładamy wcześniej przygotowany  farsz, zlepiamy brzegi palcami i karbujemy widelcem.

 

Pierogi gotujemy w dużym garnku, w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju.

Powinny być gotowe 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je łyżką cedzakową, polewamy zrumienioną i przyprawioną cebulką.

Smacznego.

pierogi z kap i grzyb

 


 

 

17:23, kolorowowkuchni , Dania jarskie
Link Dodaj komentarz »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl