Przetwory

czwartek, 11 września 2014

Od ponad 10 lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu.

Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.

papryka konserwowa

 

Papryka konserwowa

Papryka (dowolna ilość)

olej

Zalewa :

1 szklanka octu

5 szklanek wody

4 łyżki cukru

2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Składniki zalewy połączyć i zagotować.

Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, następnie dowolnie pokroić (w paski, kostkę czy większe kawałki). Umieścić dosyć ciasno w słoikach.

Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, i po 2-3 kuleczki ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

Paprykę zalać zalewą, na każdy słoik wlać łyżkę oleju,dobrze zakręcić.

Słoiki pasteryzować od 10 do 15 minut! nie dłużej!

papryka konserwowa 2

13:56, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 października 2012

Ten przepis intensywnie krążył w internecie, na blogach, portalach, forach kulinarnych. Przyszła kolej na mnie, dzięki temu jestem posiadaczką kilku cennych słoiczków.. gdy go skosztowałam powiedziałam "łał". Jeśli lubicie śliwki w czekoladzie,lub czekoladę śliwkową:) będziecie wiedzieli co mam na myśli.

Wszyscy śliwki przepuszczali przez maszynkę, ja unikam jej jak ognia, i poszłam na łatwiznę, całość rozdrobniłam blenderem.

 

Śliwki jak nutella

3 kg śliwek

1 kg cukru

2 paczuszki cukru waniliowego

80 g ciemnego kakao (z wiatrakiem)

 

Z umytych śliwek usuwamy pestki. Owoce przekładamy do brytfanny lub garnka z grubym dnem. Smażymy na małym ogniu przez 40 minut, na chwilkę ściągamy z ognia i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy cukry waniliowe, i smażymy kolejne 40 minut.Wsypujemy kilogram cukru, mieszamy, i nadal smażymy aż masa nieco zgęstnieje (jednak nie za mocno, gdyż po dodaniu kakao będzie jeszcze gęstsza). 10-15 minut przed końcem wsypujemy kakao, szybko i dokładnie mieszamy. Gorącymi śliwkami napełniamy wcześniej wyparzone i wytarte słoiczki, zakręcamy i układamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką bo wolniej stygły.

śliwki jak nutella znakomicie sprawdzą się jako nadzienie do pączków, rogalików, ciasta francuskiego, czy jako zwyczajne "smarowidło" do chleba:)

śliwki jak nutella

10:30, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (3) »
środa, 03 października 2012

Przepis na ten wspaniały, aromatyczny dżem otrzymałam od PYZY ,która na swoim blogu napisała" że można się w nim zakochać od pierwszej łyżeczki", ja również się zakochałam, a uwierzcie że nie należę do pożeraczy dżemów, lubię je robić, lubię używać ich do ciast, jednak ten dżem jest tak znakomity (spójrzcie na kolor!) że zamierzam dziś przygotować kolejną porcję :)

dżem z dyni i jabłek

Przepis cytuję za autorką

Dżem dyniowo - jabłkowy

ok 1 kg miąższu dyni

ok 1 kg jabłek odm. Antonówka

2 szklanki cukru

2 cytryny

1 łyżka goździków (ok 15 sztuk)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

ok 1/2 szklanki filtrowanej wody

 

Dynię (sam miąższ bez pestek i skóry) kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy goździki, cukier i pół szklanki wody-dusimy pod pokrywką na wolnym ogniu, tak długo aż dynia się rozpadnie. Cytryny dokładnie szorujemy, następnie polewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Kiedy dynia zmięknie, dodajemy jabłka oraz sok i skórkę z cytryny.Smażymy bez pokrywki, często mieszając. Po ok 30 minutach dżem powinien zgęstnieć.Za pomocą widelca "wyciągamy goździki, dodajemy cynamon. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych i suchych słoików,zakręcamy wyparzonymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem, i nakrywamy ściereczką by powoli stygły.

Dżem dyniowo-jabłkowy

11:17, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 01 października 2012

Dynia

 

Dynia którą dzisiaj "przedstawiam", jest dorodna, pięknie ubarwiona i pękata-jak zauważyła moja 8-letnia córka " idealny materiał na karocę,prosto z bajki o kopciuszku" :).

Postanowiłam przygotować dziś marynowaną dynię, pchnęła mnie do tego ciekawość jak smakuje. Jeśli spróbujemy zalewy zaraz po przygotowaniu, nie stresujmy się faktem że ocet jest tak wyczuwalny. Odstawmy gotowe słoiczki w chłodne miejsce i dajmy im czas, składniki zalewy,jak i przyprawy po pewnym czasie wydobędą swój aromat.

W przygotowaniu dyni najtrudniej jest ją pokroić, i obrać, to prawdziwe wyzwanie, skóra jest bardzo gruba i twarda,najlepiej jest się uzbroić w ostry i solidny nóż. Do dzieła!

(Przepis otrzymałam od teściowej)

Dynia marynowana z goździkami

2 kg dyni (waga po obraniu)

3 szklanki wody

8 goździków

cynamon (czubek łyżeczki)

2 szklanki cukru

szklanka octu 10%

Dynię rozcinamy na grube paski, obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne, następnie ją kroimy w dużą kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę + cukier i zagotowujemy z przyprawami. Dodajemy pokrojoną dynię i gotujemy na małym ogniu często mieszając, uważając przy tym,by jej nie rozgotować, dlatego gdy tylko stanie się szklista, za pomocą łyżki cedzakowej szybko wyjmujemy dynię z syropu. Do garnka wlewamy ocet i pod przykryciem zagotowujemy.Kostki dyni układamy w niedużych słoikach, zalewamy gorącą zalewą, po czym szybko zamykamy słoiki wcześniej wyparzonymi nakrętkami.

Dynia marynowana z goździkami

Dynia marynowana

15:06, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (2) »
czwartek, 23 sierpnia 2012

Jakiś czas temu otrzymałam od znajomej słoiczek z ogórkami w kurkumie, już wcześniej słyszałam o tak przygotowanych ogórkach , ale podejrzewam że gdybym nie miała okazji ich spróbować to pewnie nie skusiłabym się na ich przygotowanie do dzisiaj. Tak więc musicie koniecznie wypróbować ten przepis bo sałatka jest pyszna!

 

Sałatka z ogórków w kurkumie

 

3 kilogramy średniej wielkości ogórków

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 czerwone papryki

garść posiekanej natki pietruszki

Zalewa:

1,5 szklanki octu 10%

3 szklanki cukru

2 łyżki soli

1 opakowanie kurkumy

2 łyżki gorczycy

Umyte ogórki obieramy, i kroimy w niezbyt grube plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w większą kostkę, z kolei czosnek w drobną kosteczkę.Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa dokładnie ze sobą mieszamy, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowujemy zalewę:

Ocet, cukier i sól zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy kurkumę oraz gorczycę. Ciepłą zalewę wlewamy do warzyw, i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość na 2 godziny ( w tym czasie ilość płynów się podwoi).

Po wskazanym czasie przekładamy sałatkę do słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 5-8 minut.

Z tych proporcji Wyszło mi 8 słoików średniej wielkości

sałatka z ogórków w kurkumie

 

 

 

13:25, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (1) »
środa, 30 czerwca 2010

Sezon Rabarbarowo- truskawkowy powoli dobiega końca...,no chyba że spadnie z nieba kilka kropel deszczu:)

Bardzo lubię dżem z truskawek,do naleśników najlepszy, na mojej liście zaraz po twarożku na słodko, jest dżem truskawkowy,ale z dodatkiem rabarbaru jest jeszcze lepszy.

 

Prosty dżem Rabarbarowo-Truskawkowy

 

* 200 g umytego,obranego i drobno pokrojonego rabarbaru (waga po obraniu! )

* 800 g umytych,przebranych i drobno pokrojonych truskawek

* 1 opakowanie żelfix 2:1

* 500 g cukru

 

żelfix mieszamy z owocami,zagotować>Dodać cukier,wymieszać i ponownie zagotować,i gotować ok 5 minut.Ściągnać z ognia i mieszać do zaniku piany(instrukcja z opakowania żelfixu:) )Gorący dżem nałożyć do czystych słoiczków,zakręcić i odwrócić dupskiem:) na ok 5-10 minut.

Gotowe, z tych proporcji wystarcza na 4 małe słoiczki.


10:53, kolorowowkuchni , Przetwory
Link Komentarze (3) »
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl