Dania obiadowe /drób i dziczyzna

poniedziałek, 17 marca 2014

Wyborne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wyglądają tak, jak smakują. śmiało mogą konkurować z tradycyjnym żółtym serem:) Z czystym sumieniem polecam taką małą odmianę piersi z kurczaka.

Roladkidrobiowe

 

Roladki drobiowe z papryką i topionym serkiem

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

2-3 trójkątne serki o dowolnym smaku

pół czerwonej papryki

2 jajka

sól, pieprz,słodka czerwona papryka, curry, zioła prowansalskie

bułka tarta

olej

 

Sposób Przygotowania:

 

1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem podziel na filety (wyszły mi 4 duże na roladki, i 2 mniejsze kawałki, które usmażyłam tradycyjnie.

2. Filety rozbij, najlepiej przez folię spożywczą, natrzyj przyprawami i na każdej ułóż kawałek serka i pokrojoną w paseczki paprykę, zawiń ciasno, w razie potrzeby zepnij mięso wykałaczką, (którą należy usunąć po usmażeniu mięsa)

3.Gotowe roladki zamocz w rozmąconym i lekko przyprawionym jajku, następnie w bułce tartej i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.

 

SMACZNEGO !

roladki drobiowe

 

niedziela, 19 maja 2013

Gęś przygotowałam jakiś czas temu, długo nie mogłam się zmobilizować aby dodać przepis, jednak nadszedł ten dzień, i dzielę się nim na blogu:)

Przed przygotowaniem gęsi, bardzo dużo czytałam o pieczeniu tego ptaka, i królują dwie zasady z którymi i ja się zgadzam.

Pierwsza mówi że gęsina potrzebuje trzech składników które są wystarczające, aby wydobyć z mięsa najlepszy smak: jest to sól, pieprz i majeranek (dużo majeranku)

Druga bardzo ważna sprawa: Gęś potrzebuje czasu, tak więc bardzo długo się piecze.

Prościzna prawda?:)Tak więc do dzieła!

pieczona gęś


PIECZONA GĘŚ z jabłkami

Gęś-tuszka 4-5 kg

2 opakowania majeranku

sól, pieprz

szklanka soku jabłkowego

6 średnich kwaskowych jabłek

 

Sposób przygotowania

1) Gęś dokładnie umyłam, wytarłam papierowym ręcznikiem, odcięłam kuper, szyję i nadmiar tłuszczu który wystawał (tłuszczyku nie wyrzucamy- możemy z niego zrobić wyborny smalec)

2) Mięso natarłam solą, pieprzem i majerankiem ( w tym środek gęsi), nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

3) Jabłka pokroiłam na kawałki, odcięłam gniazda nasienne i wymieszałam z majerankiem, (dwa jabłka odkładamy, będą się piekły obok gęsi) Jabłkami nafaszerowałam gęś i ją zaszyłam (możemy ją spiąć wykałaczkami.

4) Głębszą blachę posmarowałam smalcem, ułożyłam w niej gęś, nakryłam folia aluminiową i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam gęś 3 godziny w 160 st.C, jakieś 40 minut przed końcem pieczenia ją odkryłam i podniosłam temperaturę do 180st.C, dzięki temu nabrała ładnych kolorów. Pamiętajmy aby gęś dosyć często podlewać powstałym z pieczenia tłuszczem.

5) Po upieczeniu gęś pozostawiamy w piekarniku, aby lekko przestygła, jabłka które leżały obok gęsi zmiksowałam za pomocą blendera, włożyłam do rondelka, zalałam sokiem jabłkowym i chwilkę zredukowałam aby powstał sos jabłkowy, który podawałam z upieczonym mięsem.

 

Do krojenia gęsi trzeba użyć bardzo ostrego noża, bo nie jest to łatwe zadanie:P Oczywiście nie każdy lubi jabłka na ciepło-tak więc farsz możecie przygotować dowolny-lub po prostu upiec samą gęś.

gęś

 

 

 

 

 

środa, 24 kwietnia 2013

Można by stwierdzić że Curry uzależnia:) kto się raz rozsmakował w tej przyprawie, nie może przestać do niej powracać. Tak jest ze mną, dziś na obiad przygotowałam pierś kurczaka curry z warzywami, nie ominie mnie dokładka, ale wiem że po dzisiejszym posiłku, po tej dawce aromatów na jakiś czas dam sobie spokój z tą mieszanką przypraw, by nagle do niej powrócić,i znów smakować:)

Może idę na łatwiznę używam gotowego curry, ale niestety w Marrakeszu nie mieszkamy tak więc świeżych przypraw na targach nie dostaniemy, tylko wszystko z tytki..no a jak z tytki, to z tytki niech będzie całe curry..:P no i ten pośpiech..:)

 

Kurczak Curry z brokułami

Podwójna pierś kurczaka

czerwona papryka

cebula (najlepiej dymka)

ząbek czosnku

brokuły

1/2puszki kukurydzy, lub groszku

2 płaskie łyżeczki curry

300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

olej

szczypta chili z pieprzem cayenne

po łyżeczce mąki ziemniaczanej i kukurydzianej

1/4 szklanki zimnej wody

 

Sposób przygotowania:

1) Pierś kurczaka umyj w zimnej wodzie,osusz papierowym ręcznikiem, i pokrój w kostkę lub większe paski. Wrzuć do miski, przypraw solą, pieprzem, łyżeczką curry, i szczyptą chilli, wlej łyżkę oleju, wymieszaj. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie usmaż na złoty kolor, i przełóż do miseczki.

2)Osobno ugotuj brokuły, wkładając je na 6-8 minut do wrzącej wody. Odcedź i podziel na różyczki.

3) Na tłuszczu po mięsie usmaż pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku, oraz pokrojoną w paski paprykę. Do warzyw wrzuć mięso, duś przykryte 3 minuty. Po tym czasie dolewaj stopniowo gorący bulion, dodaj pozostałe curry, i wymieszaj. Gotuj 2 minuty.

4) W 1/4 szklance wody rozmieszaj mąki. Wlej ciągle mieszając do gotującej się potrawy. Całość powinna zgęstnieć. Na koniec dodaj kukurydzę lub groszek, i ugotowane wcześniej brokuły.

Podawaj z ryżem lub kaszą kuskus.

 

kurczak curry

 

wtorek, 08 stycznia 2013

Jakiś czas temu dostałam sprawionego królika, z przydomowej hodowli. Nie raz miałam okazję go skosztować, jednak nie jestem wprawiona w jego przyrządzanie. Mięso jest bardzo delikatne, i chudziutkie, należy pamiętać aby podczas obróbki go nie wysuszyć. Istotną częścią w przygotowaniu dania z królika jest duszenie go pod pokrywką. Mięso nabiera aromatu, i jest 'mokre".

Duszony królik:

Składniki:

Nieduży, młody królik

ziele angielskie

jagody jałowca

czosnek, cebula

marchew

kawałek koszenia pietruszki

kawałek selera

olej

sól

mąka pszenna

szczypta majeranku

 

Sposób przygotowania:

Umytego i sprawionego królika pokroiłam na części. Natarłam solą i pieprzem, po czym wstawiłam go na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obtoczyłam mięso w mące, i umieściłam je w rondlu z nagrzanym tłuszczem,dodałam roztarty ząbek czosnku i przekrojoną na pół cebulę. Królik powinien się zarumienić ze wszystkich stron, gdy tak się stanie należy podlać go 400 ml gorącej wody, dodać przyprawy; oraz obrane i pokrojone w talarki warzywa. Całość nakryłam pokrywką i dusiłam na małym ogniu, tak długo aż mięso stało się mięciutkie. Gotowe mięso wyciągnęłam na półmisek, sos zaciągnęłam mąką i doprawiłam majerankiem.

królik

 

poniedziałek, 26 listopada 2012

Znana głównie z sieci znanej restauracji, shaorma podbiła nasze podniebienia, dlatego postanowiłam aby i w moim domu unosiły się aromaty z tych cieplejszych krajów:)

Cały sekret tkwi w przyprawach, które trzeba wymieszać samodzielnie, mięso musi swoje "odstać w lodówce, najmniej 3-4 godziny, lub dobę.

Przepis znaleziony na blogach kulinarnych, w tej chwili nie potrafię podać konkretnej nazwy ponieważ sporo blogerek przygotowywało tę samą shaormę:)))

domowa shaorma2

Domowa Shaorma

Pierś kurczaka (u mnie były 2 podwójne,przygotowywałam danie dla 6 osób)

łyżeczka przyprawy curry

łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (roztarłam świeże ząbki czosnku)

1/3 łyżeczki imbiru w proszku

szczypta chili z pieprzem cayenne (nie dodawajcie więcej!)

sól, pieprz do smaku

4 łyżki oleju sezamowego (może być zwykły olej, ale sezamowy jest lepszy)

olej do smażenia

 

Na sos czosnkowy:

2 ząbki czosnku

majonez

jogurt naturalny

sól i pieprz

sposób przygotowania:

1) Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski lub kostkę.

2) Wszystkie przyprawy łączymy w misce, dodajemy pokrojone mięso i na koniec wlewamy olej.Dokładnie mieszamy,tak aby mięso było pokryte przyprawami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

3) Po tym czasie mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju, tak długo aż nabierze pięknego złotego koloru.

 

Przygotowujemy sos czosnkowy:

pół kubka majonezu,łączymy z małym jogurtem naturalnym,z roztartymi ząbkami czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Shaormę podajemy z ryżem, frytkami i dowolną surówką.

domowa shaorma

 

 

 

 

czwartek, 16 czerwca 2011

W biblioteczce poradnika domowego znalazłam przepis na te udka, bardzo proste, smaczne i niedrogie danie obiadowe dla całej rodziny.

 

Udka kurczaka w warzywach

* 4 udka kurczaka

* 2 duże marchewki

* 1/2 pietruszki

* kawałek selera

* puszka groszku konserwowego (lub mrożonego)

* 5 dag rodzynek*olej

* mielona papryka, przyprawa do kurczaka,sól,pieprz

*gorąca woda do "podlewania" dania

 

Udka kurczaka umyć, osuszyć, posypać przyprawami. Na duzej teflonowej patelni obsmażyć udka i podlać 2 szklankami wrzącej wody i dusić pod przykryciem.

Warzywa obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z kurczakiem i dusić aż kurczak będzie miękki.Na 10 minut przed końcem gotowania dodać groszek i rodzynki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ryżem:)

udka w warzywach

udka kurczaka w warzywach

 
1 , 2
BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl