bułeczki, drożdżówki

środa, 24 września 2014

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe, to drożdżowe ślimaczki z tym charakterystycznym smakiem będą Wam również smakowały. Wykonanie jest niestety czasochłonne, i trzeba się troszkę napracować-choćby łuskanie i siekanie orzechów włoskich...ale myślę, że było warto się namęczyć, nagrodą jest sam zapach cynamonu unoszący się podczas pieczenia, nie wspomnę o smaku i wyglądzie, no popatrzcie czy one nie mówią "zjedz mnie?" :)

Przepis na te fajne ślimaki mam z bloga PYZY, troszkę zrobiłam po swojemu, np zamiast mieszanki przypraw korzennych dałam sam cynamon.

drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z orzechami i cynamonem

Składniki:

ciasto; 230 g maki pszennej tortowej ekstra

150 g drobnego cukru do wypieków

50 g świeżych drożdży

1 jajko

1 żółtko

pół łyżeczki soli

60 ml letniego mleka

60 g rozpuszczonego masła

pół łyżeczki cynamonu

Nadzienie:

Pół szklanki posiekanych i podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

25 g rozpuszczonego masła

80 g cukru wymieszanego z łyżeczką cynamonu

Ponadto:

3/4 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącego mleka na lukier

4 łyżki posiekanych orzechów do posypania

Sposób wykonania:

2 małe marchewki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać szczyptę soli, cukru oraz łyżeczkę masła. Gdy będzie miękka zmiksować blenderem na puree, odstawić by wystygła.

Przygotowujemy zaczyn ; drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiać do większej miski, wymieszać ją z solą,cukrem, cynamonem i dolać spienione drożdże, dodać kolejno żółtko, jajko oraz puree z marchewki. Wyrobić ciasto, dolewając stopniowo letnie, rozpuszczone masło.

Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od rąk. Miskę z gotowym ciastem przykryć czystą ściereczką, i odstawić na ok 2 godziny.

Na obsypanym mąką blacie, rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem, na masło posypać cukier wymieszany z cynamonem, a na to posiekane orzechy włoskie.

śli instr 1

 

Następnie ciasto zwijamy w niezbyt ciasny rulon(roladę), i ostrym nożem kroimy na plastry o grubości ok 4 cm.

śl instr 2

Ułożyć je luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170-180 st C (piekłam z termoobiegiem ok 25 minut)

śl inst 3

Upieczone bułeczki wystudziłam i przygotowałam lukier;

kilka łyżek gorącego mleka wymieszałam z cukrem pudrem, gotowym lukrem polałam bułeczki, a całość oprószyłam posiekanymi orzechami włoskimi.

śl po up

 orzechy

niedziela, 15 stycznia 2012

Niedziela, poranek i śniadaniowa zachcianka mojej córki ; bułka maślana.

Odpaliłam kompa i znalazłam łatwy przepis na bułeczki na zaprzyjaźnionym blogu Zebrry , kilka sztuk zrobiłam z suszoną żurawiną bo nie miałam rodzynek o których wspomina autorka przepisu:P ale i wersja z żurawiną bardzo ciekawa:)

Wyszło mi 10 pysznych bułeczek, posmarowane ulubioną konfiturą, lub dżemem sprawi ze dzień rozpoczniemy w dobrym humorze.

Cytuję za autorką:

Maślane bułeczki na śniadanie

* 75 g masła

* 250 ml mleka

* 30 g  świeżych drożdży

* 1/4 łyżeczki soli

* 75 g cukru

* 0,5 kg mąki pszennej

* ewentualnie rodzynki lub suszona żurawina

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko, lekko podgrzać. W części rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło z mlekiem i rozczyn, zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Zagnieść ponownie. Podzielić na ok 10 bułeczek. W części zawinąć rodzynki lub żurawinę. Włączamy piekarnik , w tym czasie bułeczki rosną  na blaszce. Smarujemy je mlekiem  i pieczemy 10minut w 220 st.C.

maśl bułki

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl