Dodatki do potraw

piątek, 26 marca 2010

 Musze przyznać że bardzo często je robię, gdy tylko pojawiają się młode ziemniaki. Taka odskocznia od frytek i tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Pieczone ziemniaki

* dowolna ilość niedużych młodych ziemniaków

* 2-3 ząbki czosnku

* sól, słodka papryka w proszku, pieprz

* suszone zioła prowansalskie, lub świeży rozmaryn lub tymianek

*olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myję druciakiem (takim do naczyń), osuszam ręcznikiem papierowym i kroje na pół, lub gdy są większe na 4 części. Układam na wysmarowanej olejem blaszce, posypuję przyprawami, obok kładę nieobrane, ale rozgniecione ząbki czosnku i wstawiam do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę 200 st.C i piekę godzinę.


pieczone ziemniaki

 

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl